Za ubistvo vozača tramvaja 15 godina

Izricanjem zatvorske kazne od 15 godina danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo okončano suđenje Sulejmanu Šehiću (1954.), optuženom za ubistvo Armena Dulića, vozača GRAS-a 2. juna 2014. godine u Zoviku, opština Hadžići.

Bosna i Hercegovina 08.10.2015 | 16:50
Za ubistvo vozača tramvaja 15 godina

Kako je u obrazloženju presude istaknuo predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Jasenko Ružić, nakon provedenih dokaza Sud je ocijenio da su tužbeni navodi iz činjeničnog opisa optužnoga akta, koji se odnose na vrijeme, mjesto i način izvršenja krivičnog djela, dokazani u cijelosti.

Prema inkriminacijama sadržanim u optužnici, Šehić je okrivljen da je 2. juna 2014. godine oko 12.50 sati na autobuskom stajalištu u Donjem Zoviku kod Hadžića nožem ubo u grudi Dulića, nanijevši mu smrtonosne povrede, od kojih je podlegao na putu prema Domu zdravlja u Hadžićima.

Kako je tokom izvođenja dokaza, ispitivanjem svjedoka i predočavanjem materijalnih dokaza utvrđeno, ubistvu je prethodila prepirka u autobusu GRAS-a, do koje je najprije došlo između optuženog i vozača autobusa (Dulićevog kolege), a čiji povod je bilo to što je vozač odbio Šehićev zahtjev da zaustavi autobus na mjestu na kojem nema obilježeno autobusko stajalište.

U obrazloženju presude se navodi da je Dulić pokušao Šehiću objasniti da se na tom mjestu autobus ne smije zaustavljati, na što mu je on uputio psovke, kao i prethodno vozaču autobusa, te ga izazvao da izađe i nakon fizičkog kontakta u kojem je Šehić zadobio lakše povrede, on je s ranije pripremljenim nožem na rasklapanje, koji je držao ispod jakne, zadao smrtonosnu ubodnu ranu Duliću u predjelu srca.

Sud je prilikom odmjeravanja visine krivičnopravne sankcije uzeo u obzir otežavajuće okolnosti, uključujući i činjenicu da je okrivljeni Šehić i ranije osuđivan za pokušaj ubistva, kao i olakšavajuće - da se radi o penzioneru-invalidu, njegovu starosnu dob te činjenicu da je otac četvoro djece.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Eskobar

08.10.2015 19:19

Uzevsi sve okolnosti u obzir trebalo bi ga u gasnu komoru(radi starosti gasna komora)

ODGOVORITE
Name

Md

09.10.2015 06:39

Strijeljati gada napada ljude na poslu

ODGOVORITE