Vječiti na posterima: "Bio je to miroljubiv rat"!

Festival "Paralel" otvoren je više nego zanimljivom izložbom o Partizanu i Crvenoj zvezdi. Razgovarali smo sa Momčilom Vukotićem, Vladimirom Petrovićem-Pižonom, Milkom Đurovskim...

Fudbal 11.10.2015 | 10:40
Vječiti na posterima: "Bio je to miroljubiv rat"!

Kakav poklon za Beograd i navijače dva najveća srpska i nekada jugoslovenska fudbalska kluba!

Zoran "Zoza" Panjković "gnjurao" je po arhivi Narodne biblioteke sa željom da pronađe naslovne strane "Tempa" od pre nekoliko decenija, a potom ih je uvećao i okačio na plafon Mikser house-a. Uz pomoć prijatelja, ali pre svega zahvaljujući vlastitom entuzijazmu i ljubavlju prema fudbalu, Panjković je prikupio i druge navijačke dragocenosti vremena za kojeg volimo da kažemo da je bilo romantično, bezbrižno, kada su neke druge vrednosti bile na ceni.

Svaki navijač Crvene zvezde i Partizana, bez obzira na godište, treba ovih dana da svrati do Mikser house u kultnoj beogradskoj Savamali, da vidi kako su nekada igrači dva tima bili tretirani u štampi, kakve su bile "face", šta je sve padalo na pamet novinarima (svaka čast starijim kolegama!), kako su nekada izgledale naslovne strane kultnog sportskog magazina "Tempo"...

"Bio je to rat, ali miroljubiv rat, samo na terenu", u svom stilu je dao ocenu onog vremena i "večitih derbija" Vladimir Petrović-Pižon, legenda Crvene zvezde i srpskog i jugoslovenskog fudbala.

Džajić sa brijačem u ruci, Moca Vukotić i Ivan Golac preskaču prepone, Lepa Brena najavljuje "večiti derbi", Mija Aleksić i Miodrag Petrović "Ćkalja", svako u dresu Partizana, odnosno Zvezde "pumpaju" atmosferu pred najveću utakmicu srpskog fudbala, duel Crvene zvezde i Partizana.

Tako su nekada izgledale naslovne strane "Tempa", lista čiji se izlazak grozničavo čekao na kioscima. A u svakom broju poneka poslastica, tipa: "Milko Đurovski snima album" ili koji fudbaler se ženi, kako je propala veza poznatog fudbalera i ondašnje manekenke... Naravno, i sijaset fudbalskih priča.

Danas nema "Tempa", danas nema velikih postera timova Partizana i Zvezde, a i kad ih ima retko da ih možete videti zalepljene u sobama tinejdžera. Današnji fudbaleri su zvezde Instagrama, Facebook-a... Naravno, svako vreme ima nešto svoje i treba ići u korak sa vremenom.

Rekorder po broju nastupa u "večitim derbijima", jedna od najvećih legendi Partizana Momčilo "Moca" Vukotić zagledao je svaki kutak izložbe. U očima ste mogli da mu pročitate setu, nešto nalik suzi koja samo što nije krenula niz obraz.

"Nostalgija", prva je Mocina asocijacija kada je pogledao izložene naslovne strane "Tempa" i druge memorabilije navijača (ploče, albumi, značke...) koje su cenili više nego skupocene automobile!

Pižon se nadovezao: "Mladost! Bila su to lepa vremena...".

Vukotić je i sebe i nas vratio u to vreme kada su navijači Partizana i Zvezde zajedno išli na utakmice. Kad bi došli do stadiona - svako na svoju stranu, pa posle utakmice opet zajedno.

"Sve što sam video podseća me na taj ambijent, na te dane kada je stvarno derbi tog dana bio praznik fudbala. I ne samo tog dana, već i nedelju dana pre i nedelju dana posle, jer se samo o derbiju pričalo. Sa nostalgijom gledam fotografije iz tog vremena. Zvezda i Partizan su u ono vreme bili evropski fenomen. Malo je bilo takvih gradskih derbija, možda Milan - Inter, Real - Atletiko. U dve utakmice u eszoni bilo je ukupno 160.000 gledalaca - sto hiljada na Zvezdinom stadionu, a 60.000 kod nas. Takvi trenuci, kao onaj derbi kada su navijači probili ogradu, pa je više od 1.000 njih gledalo utakmicu sa staze, to se ne zaboravlja", pričao je Vukotić.

Sa osmehom na licu gledao je fotografije iz 70-ih i 80-ih godina na kojima su on, saigrači, rivali sa onovremenskim modernim frizurama, sa zulufima (poneko i sa brkovima). Sada mnogi ljubitelji fudbala teško da mogu da nabroje cele timove Partizana i Zvezde.

"Na neke fotografije sam i zaboravio", nasmejao se "Moca" i nastavio:

"Tada su propisi bili takvi sa pre svoje 28. godine nisi mogao da ideš u inostranstvo. Druge prilike su bile tada, bila je veća zemlja, jača liga, veće interesovanje. Na derbi su dolazili ljudi iz Slovenije, Makedonije. Dešavalo se da spavamo u karantinu, 'Palasu' pa su nas budile trube, povici navijača i jednog i drugog kluba, koji su zajedno išli na utakmice. To su scene kojih se rado sećam".

Da je tada zaista bilo drugačije vreme, svedoči i to što su mnogi fudbaleri Partizana i Zvezde, bili istinski prijatelji.

"Imao sam respekt prema Zvezdi, prema njenim igračima. Često smo bili zajedno, družili smo se. Sa Kuletom Aćimovićem sam bio najbliži. Rivalitet je postojao, naravno, ali samo na terenu i tih 90 minuta. Pre i posle toga bili smo prijatelji".

Četvrta Zvezdina zvezda Vladimir Petrović- Pižon kaže da bi se rado vratio u ono vreme.

"Lepo je da se setimo tih dana i na kraju krajeva da nije Zvezde i Partizana ne bi bio fudbal takav kod nas. Kad gledam sve ovo odmah se prisetim svoje mladosti i kolika je razlika između onog vremena i sada. To su bila lepa vremena. Voleo bih da se ta vremena vrate. Uživao sam u fudbalu i sad kad vidim kako se igra... onda vidim da sam dobro igrao", nasmejao je Pižon i sebe i nas.

Kaže da su današnji navijači "malo više ratoborniji nego što bi trebalo".

"Mi jesmo bili ratoborni, ali na terenu. Bilo je rata, ali miroljubivog. Svako je voleo da pobedi, a sada navijači žele rat, što nije lepo", kaže Pižion i dodaje da je ono vreme bilo mnogo konzervativnije nego sadašnje: "Pa, ko je od nas tadašnjih fudbalera bio tetoviran? NIko! A sad su svi"..

Ono što možemo da vam kažemo jeste da ako volite Partizan i Zvezdu, onda svakako treba da svratite do Karađorđeve 46 u Beogradu gde se nalazi Mikser house. Oni stariji prisetiće se i nasmejati na ono što budu videli. Oni mlađi naučiće nešto o istoriji dva kluba, o tadašnjim fudbalerima, o odnosu klubova, navijača... I videće da je fudbal, pre svega, zabava, a ne rat.

Komentari / 0

Ostavite komentar