Kod djece prosječno šest pokvarenih zuba

Higijena usne šupljine je izuzetno važna za zdravlje cjelokupnog organizma, a redovne posjete stomatologu važno je usvojiti kao zdrave navike još od malih nogu.

Bosna i Hercegovina 06.10.2015 | 22:25
Kod djece prosječno šest pokvarenih zuba

Iako klinički nalaz u BiH nije limitirajući faktor za upis, obavezni dentalnomedicinski pregled kod djece se provodi pred upis u školu, sa šest godina.

Ipak, zabrinjavajući je podatak kako prosječni KEP indeks (karijes, ekstrakcija, plomba) šestogodišnjaka u Bosni i Hercegovini iznosi 6,7, što znači da prosječan šestogodišnjak u Bosni i Hercegovini ima već ima šest pokvarenih zuba.

Poređenja radi, Velika Britanija, Danska i Njemačka imaju najniže vrijednosti KEP indeksa od svih zemalja EU-a (0,91) i idu prema nuli.

Sekundarna zbijenost zuba koja nastaje isključivo zbog preranog gubitka mliječnih zuba krivac je za čak 40 odsto liječenih ortodontskih anomalija u našoj zemlji, koje zahtijevaju dugotrajno i skupo specijalističko liječenje, dok u razvijenim zemljama Evropske unije ova anomalija gotovo ne postoji.

"Dokazano je da je KEP indeks povezan sa socijalnim statusom, a Bosna i Hercegovina nažalost stanjem oralnog zdravlja svojih građana i na ovaj način dokazuje da je država niskog životnog standarda, te da su neophodni kvalitetni preventivni programi koji bi obuhvatali bolju edukaciju roditelja o adekvatnom provođenju oralne higijene kod svoje djece, kao i podizanju svijesti o važnosti zdravih zuba, kako mliječnih, tako i stalnih, za cjelokupan organizam", za Klix.ba govori mr. sci. dr. Selma Porović, specijalista pedodont.

Prva posjeta stomatologu i prije navršene prve godine života

Higijena usne šupljine i redovni odlasci stomatologu izuzetno su bitni, a zadatak roditelja je da djeci još od malih usađuju zdrave navike brige o svom zdravlju.

Djeca sa zdravim zubima lakše žvaču hranu, brže i bolje govore, a i zdravija su, zato što bolesti zuba i usne šupljine mogu djelovati kao žarišta (fokusi), te prouzrokovati bolesti i infekcije drugih organa.

Prva posjeta stomatologu treba se desiti prije navršene prve godine života i izuzetno je značajna. Djeca u tom periodu života uglavnom imaju potpuno zdrave mliječne zube i ova se posjeta uglavnom zakazuje kako bi se roditelji što bolje edukovali o tome kako sačuvati zdravlje zuba svoje djece.

Prilikom prve posjete, stomatolog može detektovati i pojavu ranog dječijeg karijesa (karijes bočice) i uputiti roditelja kako da pomogne u zaustavljanju njegovog daljeg napredovanja, pošto ga je moguće u ranoj fazi zaustaviti udruženim djelovanjem stomatologa i roditelja. Nakon toga slijede redovne šestomjesečne kontrole i uz preventivne mjere roditelja i stomatologa, a zdravi zubi bi trebali biti logičan slijed.

Kako izbjeći strah i traumatična iskustva

"Najveća, a nažalost i najčešća greška je kada je prva posjeta stomatološkoj ordinaciji praćena zuboboljom", navodi dr. Porović i pojašnjava kako se u takvoj situaciji djetetu mora pružiti hitna pomoć, te se ne može izdvojiti vrijeme da se dijete navikne na stomatologa i ordinaciju.

Takva iskustva su djeci jako neugodna i ostaju u ružnom sjećanju, te nastaje traumatično iskustvo koje, kada odrastu, stvara otpor i strah od stomatologa.

"Roditelji itekako mogu pomoći u pripremi djeteta za suradnju sa stomatologom. Važno je djeci o stomatologu govoriti u pozitivnom svjetlu, ne spominjati vlastita ružna iskustva, termin 'bol', pitati ga 'je li te boljelo?' ili govoriti 'neće te boljeti', zato što se na taj način sugerira djetetu da treba da očekuje neku vrstu boli, a to momentalno stvara otpor", savjetuje dr. Porović.

(Klix.ba)

Komentari / 0

Ostavite komentar