Objavljen roman pisan 35 godina

Jedan od najaktivnijih poslenika na srpskoj iseljeničkoj kulturnoj sceni u Kanadi, Radomir Baturan iz Toronta, objavio je roman "Kustos Mezezija" pisan punih 35 godina.

Zanimljivosti 06.10.2015 | 11:00
Objavljen roman pisan 35 godina

Roman, podeljen u šest delova, odnosno u 68 glava, i odštampan na 550 strana, govori o viševekovnoj patnji i bolu jermenskog i srpskog naroda.

Istorijski dokumentovanom pričom o Jermenima i Srbima autor se trudio da pohvata i nadoveže potrgane konce jermenske porodice Mezezija na Balkanu, od bitke na Sirakuzi 663. do NATO bombardovanja Srbije 1999.

Među stotinama likova sa prostora Balkana, istočnog Sredozemlja i Bliskog istoka, izdvajaju se kustos Mezezija i konzervator Bogumil, oba iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

"Baturanov roman hoće da saopšti: postojimo na strašnom mestu i u strašnom vremenu. Hoćemo li stići i uteći, ne znamo. Ali postojimo", napisao je u recenziji čačanski profesor književnosti Vladimir Dimitrijević.

Roman "Kustos Mezezija" objavio je beogradski izdavać "Katena mundi", a osim na predstojećem Sajmu knjiga, biće tokom oktobra predstavljen u više gradova u Srbiji, kao i u Londonu i Kanadi kasnije ove jeseni.

Radomir Baturan magistrirao je na romanima Borislava Pekića, a doktorirao na književnom delu Rastka Petrovića na Univerzitetu u Beogradu. Autor je prve antologije srpskog metafizičkog pesništva "Od Rastka do Rastka", kao i jedne knjige proze i dve zbirke pesama.

Pre odlaska u Kanadu 1996, Baturan je bio naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu. U Torontu je osnovao, uređuje i izdaje dvojezični časopis za književnost i kulturu "Ljudi govore", čiji jubilarni, 25. broj, uskoro izlazi iz štampe.

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Lov bez ulova

06.10.2015 14:21

Tako ce se zvati moja biografija. Jedong dana kad vivited taj naslov sjetiese BN.

ODGOVORITE