Analiza: Može li Liverpul ponuditi Klopu ono što on želi?

Engleski Liverpul kontaktirao je predstavnike nemačkog stručnjaka Jirgena Klopa kako bi on preuzeo klub sa Enfilda.

Fudbal 06.10.2015 | 09:40
Analiza: Može li Liverpul ponuditi Klopu ono što on želi?

"Redsi" su u nedelju otpustili Brendana Rodžersa, nakon troipogodišnje saradnje koja nije donela nijednu titulu trofejnom klubu.

Mediji prenose da je Klop razgovarao sa bivšim igračem Liverpula Ditmarom Hamanom u vezi sa klubom, navijačima i gradom, te da bi ključna tačka pregovora trebalo da bude njegova sloboda u vezi sa transferima.

Ipak, engleski mediji smatraju da će novi menadžer raditi u istim uslovima kao i Rodžers, odnosno da će sarađivati sa već postojećom strukturom koja je na Enfildu poznata kao "transfer komitet".

To je grupa koja je planirala i realizovala transfere, a uz Rodžersa činili su je skauti Dejv Felouz i Beri Hanter, glavni analitičaar Majkl Edvards, te predstavnik vlasnika Majk Gordon i izvršni direktor Jan Ajr.

Vlasnici Liverpula, američka korporacija Fenvej Sports Grup (Fenway Sports Group) je odlučila da smeni Rodžersa jer veruje da bi drugi trener mogao da ostvari bolje rezultate sa aktuelnim sastavom.

Tim s Enfilda dobio je samo četiri od 11 utakmica u svim takmičenjima ove sezone, uključujući i trijumfe na penale protiv trećeligaša Karlajla u Liga kupu.

Liverpul ima dve nedelje da pronađe novog trenera, jer zbog reprezentativne pauze sledeći meč igra tek 17. oktobra sa Totenhemom.

Rezervni plan u slučaju neuspešnih pregovora sa Klopom je Italijan Karlo Ančeloti, koji je prošle godine bio prvak Evrope sa Real Madridom.

U međuvremenu, "redsi" pokušavaju da postignu dogovor sa Rodžersom u vezi sa odštetom koja mu sleduje, a spekuliše se o 5 miliona funti.

Bivši nemački reprezentativac Štefan Efenberg veruje da bi Klop mogao vrlo brzo da se vrati trenerskom poslu, s obzirom da je bez angažmana od odlaska iz Borusije Dortmund proteklog proleća.

"Pre nekoliko nedelja mi je rekao da je spreman da preuzme klub koji nije na najvišem nivou, da stvori nište, da izgradi nešto. To bi mogao biti Liverpul, zar ne? To je klub sa jednom od najboljih atmosfera na stadionu, sličnom kao što je ima Borusija. Navijači su uvek uz tim, a to je ono što Klop voli i želi. Možda bi vrlo brzo mogao da odluči i izabere Liverpul", smatra Efenberg.

"Redsi" su tek deseti u Premijer ligi sa 12 bodova iz osam kola, šest manje od lidera Mančester Sitija, a dobili su tek jedan meč u poslednja tri kola.

Komentari / 0

Ostavite komentar