Ili nam pomozite, ili izlazimo na ulice!

Čelnici Samostalnog sindikata rudara u Federaciji BiH održali su prekjuče sjednicu Predsjedništva, na kojoj su zatražili od Vlade Federacije BiH da se pod hitno izjasni o tome šta je dogovoreno na nedavnom sastanku s Upravom „Elektroprivrede BiH“, a u vezi sa zahtjevima rudara, saznaje "Avaz"

Bosna i Hercegovina 03.10.2015 | 09:10
Ili nam pomozite, ili izlazimo na ulice!

Vlada je ranije s rudarima potpisala sporazum o modernizaciji rudnika, ali nema pomaka u njegovoj primjeni, što je uznemirilo rudare.

Potvrđeno je da je juče na adresu Vlade FBiH otišao i dopis Sindikata u kojem je zatraženo da se pismeno izjasni u roku od nekoliko dana.

Povod za ovakvo reagovanje rudara jeste najava premijera Fadila Novalića da će kroz subvenciju i povećanje cijene struje za 700.000 domaćinstva pomoći 100.000 socijalno ugroženih. Ali, rudari su zabrinuti šta će biti s obećanjima koja su data njima te traže odgovore šta će biti sa sporazumom potpisanim s Vladom da se od 1. novembra izdvaja jedan fening za subvencionisanje rudnika.

Ovo je juče potvrdio i Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica te član Predsjedništva Sindikata rudara Federacije, kao i predsjednik Sinan Husić.

Ne znamo šta Vlada želi postići svojim najavama, ali mi imamo svoje zaključke i svoje stavove. Želimo znati šta će biti s našim sporazumom s Vladom, a ne da se sada priča o tome da se pomogne siromašnima, a da rudare ostave po strani. Ako ne bude jasne naznake da ide pomoć za rudnike, mi idemo u proteste. Eto nas onda u Sarajevo – kaže Oruč.

On tvrdi da je rok koji su rudari dali Vladi FBH da ispoštuje potpisani sporazum 1. novembar. Odstupanja neće biti. Moguć je i prekid isporuke uglja za termoelektrane.

Imaju još mjesec. Tražili su tri mjeseca i mi smo pristali da vidimo šta će uraditi. Zaista radimo u lošim uslovima i njihova pomoć za sada ide sporo. Svaki dan čekanja sve je gori. Vidjećemo šta će nam odgovoriti, nakon čega ćemo se mi oglasiti. Nama vrijeme curi i nema šta više da čekamo. Ugalj je postao tako jeftin, da se više ne može ovako poslovati - ističe Oruč.

On ocjenjuje da će protesti, ako do njih dođe, biti održani u Sarajevu, pred zgradom Vlade, te da bi, ako bi rudari izašli na ulicu, to povuklo i druge ljude, poput penzionera, da traže svoja prava.

Naš sindikat broji 11.500 rudara. Ako bi nas pola došlo u Sarajevo, ne bi bilo dobro po Vladu. Uostalom, kakve sada rezerve EPBiH spominje Vlada? Odakle sada EPBiH odjednom pare? Očekujemo da nam sve obrazlože - kaže Oruč.

Husić kaže da će u ponedjeljak na sastanku u Vladi FBiH također pokušati dobiti odgovore od premijera Novalića.

Vidjećemo šta su oni planirali, šta znače te rezerve EPBiH i koliko će od 75 miliona KM, koliko će navodno biti prikupljeno, biti planirano za subvenciju rudnika. S druge strane, rok do 1. novembra za primjenu sporazuma svakako je na snazi. Mi ne odustajemo - ističe Husić.

Izvor: Dnevni avaz

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Iskreno

03.10.2015 08:07

Ovi ce sigurno izaci na ulice ako se neispune zahtjevi, ali zato kod Baje samo prijete, ali od svojih kuca. Niko ne smije da izadje da protestuje. Vjerovatno im je dobro.

ODGOVORITE
Name

zid

03.10.2015 08:35

U rudniku nikad nije dobro . Obično ih izvade iz jama , podmite , tutnu im u ruke pogrešne zastave i parole , pa preko njihovih leđa , prečicom do svojih pokvarenih , niskih političkih ciljeva . Ugalj ,u sekundi zaborave i jedni i drugi .

ODGOVORITE