Murinjo: Ivanović ne plače, kao neki od vas!

Jedna od onih pres konferencija Žozea Murinja koja se ne propušta.

Fudbal 03.10.2015 | 13:20
Murinjo: Ivanović ne plače, kao neki od vas!

U danu kada je "Daily Mail", i ne samo taj britanski tabloid, osvanuo s "insajder" pričom o tome da je Žoze Murinjo opleo po pojedincima u svlačionici Čelsija, a to uključuje i Nemanju Matića i Branislava Ivanovića, temperamentni menadžer izašao je na redovnu konferenciju za medije.

Povod za press bio je meč sa Sautemptonom u subotu u 18.30, ali jedva da se i progovorilo o tome.

Murinjo nije samo pod paljbom zbog pet poraza u 58 dana sezone, skora 2-2-3 u Premijer ligi, izgubljene utakmice Lige šampiona u utorak uveče u Portu, već i zbog situacije sa timskim lekarom Evom Kaneiro, koja je dala otkaz u Čelsiju nakon što je Murinjo odbio da joj se izvini za uvrede.

Kasnije, i engleske fudbalske vlasti odlučile su da nema osnova za postupak protiv Murinja, iako sama Kaneiro nije bila ispitivana. I zbog toga, pojedini "jaki" ljudi u engleskom fudbalu kritikovali su Portugalca tokom ove burne nedelje.

On je, smirujući tenzije uoči utakmice u kojoj skoro pa da nema pravo da ne pobedi, start sezone 2015/16 opisao kao "najgori u karijeri".

Tog jutra, ljubitelji fudbala u Engleskoj mogli su da se naslađuju tračevima o tome da je Murinjo sasuo Matiću u lice da "mu je potrebno previše dodira da bi smirio i kontrolisao loptu", kao i da je Ivanović, kapiten Čelsija u situacijama kada je Džon Teri na klupi (a, to je sve češće slučaj), dobio porciju kritika.

Ivanović je, prema ocenama najvećeg broja reportera sa "Dragaa", odigrao najgoru utakmicu od kada je došao u Čelsi, statistički gledano dobio je tek deseti duel na utakmici, a pre toga Jasin Brahimi "probio" ga je lakim driblingom i pripremio prvi gol Porta.

"Daily Mail" pisao je i to da je Sezar Aspilikueta čuo od Murinja "da igra samo zato što nema drugog levog beka trenutno", da je Portugalac, koji se nije libio da uđe u raspravu i sa legendama Reala, imao oštru razmenu i sa Terijem, itd, itd.

Murinjo je, navodno, krize individualaca uglavnom rešavao razgovorima u četiri oka, međutim ovog puta odlučio se da im saspe sve u lice pred ostalim fudbalerima i skoro da niko nije prošao bez "bukvice", osim – prema "Daily Mailu" – "belog medveda" Dijega Koste.

Nezvanično, najgore je prošao Oskar... Loik Remi, Oskar i Radamel Falkao nisu ni putovali u Porto, dok su Teri, Matić i Eden Azar počeli utakmicu s klupe.

U petak, dan pre utakmice sa sastavom Ronalda Kumana koji je umeo da pomrsi račune favoritima i prošle i ove sezone, Murinjo je rekao:

"Nazivam ovaj deo sezone najgorim periodom u karijeri, sa najgorim rezultatima u karijeri", rekao je Murinjo.

"Ali, doživljavam ga i kao fantastično iskustvo, iskustvo za koje ne želim da mi se ponovi. Želim sutra da završimo s ovim i ponovo počnemo da pobeđujemo. Mislim da je možda sve ovo stiglo prekasno, da mi se ovo dogodi posle 15 godina karijere, to je prekasno, ali je i nešto što će mi pomoći da budem bolji. Ovo je sjajno negativno iskustvo".

"Ja sam pod velikim iskušenjima sve vreme, nije ovo najzahtevniji period karijere do sada, već serija najgorih rezultata. Nikada nisam izgubio ovoliko mečeva. To je činjenica".

Zapravo, Čelsi je već izgubio utakmica koliko u celoj prošloj sezoni, šampionskoj.

Upitan da prokomentariše kritike koje je dobio od predsednika Fudbalske asocijacije Grega Dajka, povodom "Slučaja Eva Kaneiro", Murinjo je rekao...

"Tokom prethodna dva meseca nisam usta otvorio i nastaviću tako da radim. Jednog dana ću reći šta imam i izabraću taj dan", rekao je.

"Ćutim jako dugo. Čitam i slušam i gledam i ćutim. Kažem vam, mogli bismo da budemo ovde ceo dan pričajući o tome. Moje vreme će doći, a ja ću odlučiti kada".

O spekulacijama da posle dugo vremena klupa čeka i Ivanovića, rekao je...

"On voli da razgovara sa mnom o svojim greškama. Nije jedan od onih što plaču zbog toga, poput nekih od vas (novinara, prim. aut)..."

Da li ovo znači da Ivanović počinje? Procenite sami...

Potom, Murinjo je pitao da li on kao menadžer ima pravo da okupi ekipu i iskritikuje pojedince?

"Igrači znaju kada prave greške. Ne znam kako je kod vas u redakcijama, izgleda da nikoga nije briga za vaše greške", rekao je.

"Kod nas je drugačije. To je otvorena komunikacije između svih nas, gde nema kukanja i plakanja i nema 'primadona'".

Upitan za to što trojica nisu ni otputovala u Portugaliju, a trojica standardnih počela na klupi, Murinjo je rekao...

"Postoje rotacije i trudimo se da ih uvek pomalo izvedemo. Mentalno, to je važno. Fizički, takođe. Ali, postoji i rotacija izazvana zbog nestabilnosti u prikazanoj igri. Kada vežete četiri ili pet dobrih igara, pronađete svoju stabilnost, ostanete čvrsti. To je normalno. Ali, normalno je i da konstantno tražite način da dobijete narednu utakmicu", objasio je Portugalac.

O tome što navijači Čelsija, kada god vide legendu, jednog jedinog, kapitena, kako god, na klupi... Pevaju pesme Džonu Teriju, Murinjo je rekao:

"Navijači mogu da pevaju Džonu Teriju, važno je da ga podržavaju kada ne igra. Navijači su sjajni", odgovorio je Murinjo u svom prepoznatljivom maniru.

Komentari / 0

Ostavite komentar