Želja za relaksiranim odnosima u regionu

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Mladen Bosić kaže da je na sastanku premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, održanom sinoć u Strazburu, iskazana obostrana želja da se u najskorije vrijeme dodatno relaksiraju odnosi između Srbije i BiH.

Bosna i Hercegovina 01.10.2015 | 18:49
Želja za relaksiranim odnosima u regionu

“Ja sam bio na sinoćnjem sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića i premijera Srbije Aleksandra Vučića i mogu da kažem da je zaista iskazana obostrana želja da se u najskorije vrijeme dodatno relaksiraju odnosi između Srbije i Bosne i Hercegovine. Mislim da je ovo period koji otvara vrata za neke druge odnose među ljudima u regionu”, kazao je Bosić.

On je , kako prenosi Sense, rekao da se to svakako automatski prenosi i na situaciju i u samoj Bosni i Hercegovini.

“Bilo bi mi žao da se ta šansa propusti. Na tom sastanku su Vučić i Zvizdić u pet minuta dogovorili zajednički sastanak vlade Srbije i Savjeta ministara. Drago mi je što sam i ja pozvan na taj sastanak koji će se desiti u dogledno vrijeme”, kazao je Bosić.

Govoreći o jesenjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, u čijem radu kao clan delegacije BiH i kao jedan od potpredsjednika PS SE je učestvovao, Bosić kaže da je BiH veoma prisutna u Strazburu u Savjetu Evrope.

“Prvo je minstar inostranih poslova (Igor) Crnadak u ime Komiteta svih ministara spoljnih poslova Evrope podnio izvještaj Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i odgovarao je na mnoga pitanja koja se tiču odnosa u Evropi i mislim da je i to bio jedan od zapaženih govora. Poslije toga smo imali predsjedavajućeg Savjeta ministara (Denisa) Zvizdića koji je takođe podnio vrlo interesantan izvještaj koji je prije svega imao na neki način cilj da unese optimizam u gledanje ne samo na stvari BiH nego i region”, kazao je Bosić, dodajući da je po dužnosti predsjedavao u nekoliko navrata sjednicom PS SE.

“BiH je zaista u Strazburu bila veoma zapažena i ne vjerujem da će se u dogledno vrijeme pružiti takva prilika, ali mislim da je ova prilika koja se pružila sada zaista iskorištena na dobar način”, kazao je Bosić.

Tokom ovog zasjedanja PS SE, prema Bosiću, bio je zanimljiv izvještaj i o neizvršenim presudama Suda u Strazburu. "Bilo je interesantno čuti da je jedanaest hiljada neizvršenih presuda od toga samo 19 do 20 u BiH. Znači BiH uopšte nije među prvih deset zemalja koje su kritične po broju neizvršavanja tih obaveza", kazao je Bosić.

Navodi da su tu imate i zemlje iz EU.

"Interesantno je da recimo jedna od tih zemlja je i Velika Britanija koja jednu od najvažnijih odluka ne želi ili ne može da ispuni, a to je da i zatvorenici imaju pravo da glasaju na raznim izborima. Znači vrlo interesantna situacija i gledajući sa te strane ova situacija sa pitanjem Sejdić Finci nema takvu dimenziju kakva je na neki način napravljena u BiH. Ali bez obzira to ostaje obaveza da se riješi i mislim da bi svi zajedno trebali sačekati neki dobar trenutak i riješiti to pitanje", kazao je Bosić.

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

đe

01.10.2015 16:56

E sreće nase sve prazna priča đe su investicije i radna mjesta.

ODGOVORITE
Name

Re

01.10.2015 19:09

Pa u savjetu Evrope. Gdje drugo?

Name

Vasilije

02.10.2015 07:20

Pitaj svoga baju .

Name

Градишка

01.10.2015 19:40

Босићу, живела Република Српска

ODGOVORITE
Name

Marija

01.10.2015 20:09

Naravno živjela Republika Srpska u kojoj nema kriminala i pljačke...

ODGOVORITE
Name

borac

01.10.2015 20:14

Pa Baja se srozao na predsjednika mjesne zajednice svi rade njega vise niko ne treba

ODGOVORITE
Name

Marko

01.10.2015 20:28

Baja je zarobljen u raskošu i nema osjećaja šta je realnost. Lažu ga svi...

ODGOVORITE
Name

PD

01.10.2015 20:39

POZDRAV I PD I PODRŠKA

ODGOVORITE
Name

RTRS

01.10.2015 20:41

Ko je uzo kilo zlata?

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

01.10.2015 21:58

Hahahahaha kako vas bili Mile,kitu vam je zavukao pusi vam se iz supka...hahahahaha. jos cete se zivcirati bar 10godina. Crknite pakosni smradovi

ODGOVORITE