Imate sat da očistite vazduh, mi krećemo!

Ceo svet je u panici, i to s razlogom. Šta ako se dogodi neočekivani susret u vazduhu američkih i ruskih aviona? Šta ako Rusi bombarduju Asadove protivnike koje podržavaju Amerikanci? Pitanja je puno, a odgovora se svetski lideri užasavaju.

Svijet 01.10.2015 | 09:20
Imate sat da očistite vazduh, mi krećemo!

Međutim, u sredu je na vrata ambasade pokucao iznenadni gost. Ruski general je seo kraj američkih diplomata i pristojno ih zamolio.

Molio bih vas da 'očistite' vazdušni prostor iznad Sirije kako nam ne biste smetali kod bombardovanja pobunjenika. Krećemo za sat vremena!

Šokirane diplomate nisu stigle ni poruku da prenesu u Vašington, a ruski avioni SU-24 već su počeli da bombarduju grad Homs i mesta severno od njega. Tek posle oglasili su se iz Vašingtona.

Istina je, Rusi su nas pitali da očistimo vazdušni prostor, ali mi ne možemo udovoljiti njihovom zahtevu.

SAD nastavlja sa svojim akcijima u Siriji po planu - rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi. Njegove reči dobile su i potvrdu u poslepodnevnim satima kada su američki avioni raketirali položaje džihadista u Alepu. U isto vreme Rusi su nešto južnije uništavali Homs.

Ceo svet je u panici, i to s razlogom. Šta ako se dogodi neočekivani susret u vazduhu američkih i ruskih aviona? Šta ako Rusi bombarduju Asadove protivnike koje podržavaju Amerikanci? Pitanja je puno, a odgovora se svetski lideri užasavaju. Već prvi dan optužbe pljušte sa svih strana:

Verovatnost da Rusi gađaju položaje koji nisu pod kontrolom Islamske države je velika - rekao je američki ministar obrane Ešton Karter.

Način na koji su nas Rusi obavestili o svojim planovima je jako loš. Mogli su barem da koriste službene kanale kako bi nas upozorili o početku vojne akcije.

Oni podržavaju samo Asada što u prevodu znači da se bore protiv svih koji su njegovi protivnici. To nikako nije naš stav, jer neki od Asadovih protivnika su pripadnici umerene i napredne političke opozicije. Zato je ruska akcija osuđena na propast već na samom početku - poruka je iz Pentagona.

S druge strane, Moskva se užasava izjava s 'druge strane bare', a pogotovo ih ljute napisi kako bombarduju 'umerenu Asadovu opoziciju'.

Molim vas, nemojte da slušate Pentagon! Ako vam trebaju prave informacije, pitajte rusko ministartsvo - poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov novinarima okupljenima u zgradi UN u Njujorku.

Rusija pomaže Asadu da reši Islamsku državu. Kao što vam je poznato, na velikom teritoriju Iraka i Sirije fanatici su izgradili kvazidržavu, koja ima stabilne prihode, vrlo dobro opremljenu vojsku koja ima sredstava za proizvodnju oružja za masovno uništenje - rekao je Lavrov.

Aktivisti u Siriji su izračunali da su Rusi prvoga dana bombardovali sedam gradova i pritom ubili 36 ljudi. Moskva te tvrdnje negira.

Izvor: Kurir

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

zid

01.10.2015 07:36

ISIL je čedo Amerike , i Amerima je vrijeme , da jednom " začepe " pogana usta !

ODGOVORITE
Name

mrka kapa

01.10.2015 09:34

Pa dosta su im fore dali...pffffff

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

01.10.2015 12:47

Naravno da podržavaju Asada. Čovjek je predsjednik države a ako opozija hoće na vlast postoje brate izbori i međunarodni posmatrači a ne američko oružje i dresura kao u Ukrajini. Malo su se preračunali.

ODGOVORITE
Name

Ne lupetaj

01.10.2015 13:31

Kakav predsjednik države? Kad je to Assad legalno izabran za predsjednika države ? On je ubica i diktator kojeg podržava samo 14% od ukupnog stanovnistva Sirije. I zaboravih reci, i Rusija. I gle čuda, sad kad se uključi i Saudijska Arabija s svojom modernom avijacijom i napadne Assada, najvjerovatnije ce Rusija "zakačiti" Saudiju na neki način i buknut ce rat između muslimana ( sunnija, tj. Veliki islamskih zemalja ) s Rusijom, a ishod se zna ko ce da podrži i stane na njihovu stranu ( dabome Amerika i Zapadna Evropa )!

Name

VRS RVI

02.10.2015 11:55

Istuširaj se hladnom vodom. Sigurno su ti crvene oči jer ti je mozak na rezervi.