"Putin je bio jasan, Obama besmislen"

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je pragmatičan govor u Generalnoj skupštini UN u kojem je naglasio opasnost od terorizma sa kojom je svijet danas suočen i korijen te prijetnje, smatra britanski politički analitičar iz magazina "Politiks first" Markus Papadopulos.

Svijet 29.09.2015 | 18:27
"Putin je bio jasan, Obama besmislen"

"Za razliku od američkog predsjednika Baraka Obame, čiji je govor podsjećao na predizborni i u kojem nije dato ništa smisleno globalnoj diskusiji o prijetnji po svjetski mir, Putin je bio jasan na pametan način, da je glavna opasnost sa kojom je svijet suočen `Islamska država` i da je za efikasnu borbu potreban koordinisan napor svih članica UN", istakao je Papadopulos.

Prema Papadopulosovom mišljenju, ruski predsjednik je iznio ubjedljiv argument da su nakon kraja hladnog rata i raspada SSSR-a određene zemlje donijele odluku da, pošto su ustanovile najmoćniji blok na svijetu, mogu proširiti i svoja ovlaštenja zanemarujući međunarodni zakon i Povelju UN.

"Putin je ukazao da je ovako opasno razmišljanje rezultiralo pojavom `Islamske države` u Iraku, invazijom na tu zemlju predvođenom Amerikom, te pojavom džihadista u Siriji podrškom Zapada raznim islamističkim grupacijama protiv sirijske Vlade, za koju ruski lider tačno navodi da je `legitiman autoritet`", kaže analitičar.

Papadopulos je naglasio da Zapad mora da preduzme odlučnu akciju, uključujući saradnju sa Rusima kako bi "Islamska država" bila poražena.

"Putin se u svom govoru nije ulagivao nijednoj grupaciji već je pozvao sve članice UN da po strani ostave nesuglasice i da zajedno poraze malignu pojavu `Islamske države`. Lopta je sada na strani Zapada, posebno u SAD", zaključuje Papadopulos.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kad se sjetim Obame

29.09.2015 20:03

Sjetim se Blagojevica. Obama gazi preko zivih i mrtvih i to rade maltene svi u SAD-u. Ljudskost se pokazuje ako se moze nesto zaraditi. Pomislim na Svedjanke udate za Amerikance. Maltene svaka pljacka drzavu da bi izdrzavala muza. Uzimaju sve od Svedske bez milosti, a Svedska i daje bez stida. Rusi imaju stid i znaju misliti. Oni su u vecini ozbiljni i odmjereni cak i u kriminalu.

ODGOVORITE
Name

zid

29.09.2015 20:26

Putin mu kvari poslove !

ODGOVORITE