BiH: Grahovac novi "Zmaj", Salihović povratnik!

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević je objavio spisak od 29 igrača na koje će računati na preostale utakmice kvalifikacija za EURO 2016. protiv Velsa i Kipra.

Fudbal 29.09.2015 | 00:00
BiH: Grahovac novi "Zmaj", Salihović povratnik!

Popularni Meša je danas izdiktirao imena 29 igrača na koje računa za posljednje utakmice kvalifikacija za EURO 2016 protiv Velsa 10. oktobra u Zenici i tri dana kasnije u Nikoziji na Kipru.

Kako bi izborili treće mjesto i učešće u baražu, "zmajevi" će morati pobijediti u obje utakmice, nadajući se kiksu Izraela protiv Kipra ili Belgije.

Za ove mečeve selektor Mehmed Baždarević neće moći računati na Muhameda Bešića koji je suspendovan zbog nesportskog ponašanja u prošlom kolu.

Kako sada stvari stoje selektor na raspolaganju neće imati ni kapitena Edina Džeku koji se povrijedio u posljednjem kolu Serije A.

"Situacija koja je novonastala, svi znate o čemu govorim, zbog povrede Edina i rekao bih još par igrača, širi sam spisak sačuvao. Tu je 26 igrača i tri golmana se nalaze na spisku, dok vidimo ove preostale utakmice što su im ostali. Planirano je za ove utakmice da pozovemo 22 igrača i tri golmana", izjavio je Baždarević okupljenim novinarima u Sarajevu.

"Na pripremama će biti manje igrača nego što je na ovom spisku koji smo predstavili danas", kazao je Baždarević.

Nova imena na u odnosu na mečeve sa Belgijom i Andorom su Banjalučanin Srđan Grahovac (Rapid) i povratnik u "zmajeve" Sejad Salihović (Guižu Rene).

"Želio bih da svi igraju i mislim da će to biti kriteriji za ubuduće. Salihović igra i to na poziciji smo u deficitu. Mislimo da je njegov povratak može donijeti nešto više. Znamo njegove kvalitete i ljudske i igračke. Mislim da smo pogriješili što ga nismo zvali ranije. Što se ostalih tiče to su igrači koji igraju dobro u svojim klubovima i mislim da im treba dati priliku. Tu prvenstveno mislim na Vranješa, Grahovca i Hadžića". kazao je selektor.

Baždarević je rekao kako su svi svjesni koliko je Bešić bitan za A tim, ali isto tako dodao da će se potruditi da mu nađu adekvatnu zamjenu. S druge strane ga je više zabrinula neočekivana povreda Džeke.

"Teško je zamisliti utakmicu bez Edina. BIlo mi je teško čuti tu informaciju, ali šta je tu je. Na nama je da nađemo pravu soluciju i da nađemo najbolju soluciju".

Na spisku se nije našao Vrančić, a selektor to objašnjava riječima: "Nema poseban razlog. jedini je razlog što u posljednje vrijeme ne igra. Vjerovatno ima još zdravstvenih problema", kazao je Baždarević.

Pod velikim znakom pitanja je nastup najboljeg igrača Velsa Gereta Bejla.

"Ta reprezentacija nije ista bez njega. Nadam se da neće biti tu i mi se moramo spremati kao da je tu. moramo spremiti utakmicu na najbolji način i tražiti ono što nas interesuje, a to je pobjeda", kazao je Baždarević i dodao da BiH sebi ne smije dozvoliti da prepusti inicijativu Velšanima.

"Ako pobijedimo prvu utakmicu, biće puno lakše dobiti drugu utakmicu. Moramo biti spremni i bez Edina da pobijedimo tu utakmicu. Mislim da imamo kvalitet, pogotovo što se igra u Zenici", rekao je Baždarević i dodao da postoji mogućnost i promjene formacije reprezentacije BiH u odnosu na prethodne utakmice.

Spisak
Golmani: Asmir Begović (Čelsi), Ibrahim Šehić (Karabag), Jasmin Burić (Leh),
Odbrana: Emir Spahić (HSV), Ognjen Vranješ (Gacijantep), Toni Šunjić (Štutgart), Ervin Zukanović (Sampdorija), Edin Cocalić (Mehelen), Marin Aničić (Astana), Ermin Bičakčić (Hofenhajm), Sead Kolašinac (Šalke), Mensur Mujdža (Frajburg),
Vezni red: Anel Hadžić (Šturm), Haris Medunjanin (Deportivo), Senad Lulić (Lacio), Tino Sušić (Hajduk), Srđan Grahovac (Rapid), Miralem Pjanić (Roma), Izet Hajrović (Eibar), Stojan Vranješ (Legija), Semir Štilić (APOEL), Sejad Salihović (Guižu),
Napad: Edin Džeko (Roma), Edin Višća (Istanbul), Milan Đurić (Ćesena), Vedad Ibišević (Herta), Ermin Zec (Gabala), Armin Hodžić (Dinamo) i Riad Bajić (Konija)

Podsjećamo, reprezentacija BiH pretposljednju utakmicu u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igra 10. oktobra u Zenici protiv Velsa, a kvalifikacije će okončati tri dana kasnije u Nikoziji protiv Kipra.

Komentari / 0

Ostavite komentar