Analiza: Šta se desilo Barsinoj odbrani?!

Ter Štegen ne zna gde bije, prima tri gola po meču, a prošle godine su bili najbolji u Evropi! Barsa je za devet mečeva prethodne sezone primila dva gola, a ove čak 16. Nemački golman je u dosadašnjem delu sezone primio samo jedan gol manje nego za celu prethodnu!

Fudbal 28.09.2015 | 08:40
Analiza: Šta se desilo Barsinoj odbrani?!

Prošle godine u ovo vreme, Barselona je bila ubedljivo najbolja odbrana u Evropi. Ako je broj primljenih golova glavno merilo uspešnosti defanzivne linije. U prvih devet utakmica u svim takmičenjima tokom prethodne sezone, Katalonci su primili samo dva gola. Oba na gostovanju Pari Sen Žermenu.

Ove sezone u devet prvih utakmica u svim takmičenjima, Barselona je primila čak 16 golova! Sevilja, Atletik Bilbao i Selta su joj dali po četiri komada.

Mnogi se pitaju: Šta se desilo sa defanzivnom linijom Barselone?
„Jasno je da nam je potrebno da drastično popravimo odbranu i to ne samo defanzivnog reda i golmana, već svih 11 igrača, koji moraju da se bolje brane“, rekao je trener Luis Enrike.

Na prvi pogled se ne može reći da je Barselona mnogo menjala odbranu u odnosu na prethodnu sezponu kada su svi prilazi njenom golu savšreno dihtovali i nisu propuštali protivnike. Jedino novitet je što je u nekim mečevima igrao Tomas Vermalen, sve ostalo je isto.

Najveća promena u odnosu na prethodnu sezonu je povreda Klaudija Brava. Čileanski golman je prethodnu sezonu započeo kao startni golman u Primeri dok je Mark Andre Ter Štegen branio u Ligi šampiona i kup takmičenjima. Isti sistem je planiran i za ovu sezonu, ali je Bravo zbog povrede branio samo u dva prvenstvena meča i jednom u Superkupu Španije, pa je Ter Štegen dobio priliku i u Primeri. U dva prvenstvena meča u kojima je Čileanac branio, Barsa je oba puta sačuvala mrežu netaknutom, a u Superkupu je primila jedan gol.

Problem nastaje kada brani mladi Nemac. Već je primio 15 golova u šest mečeva! Skoro tri po utakmici, što je previše čak i za tim Barseloninog kvaliteta. Za celu prethodnu sezonu je primio jedan više!

Da nije u pitanju samo suva statistika govori i način na koji je Ter Štegen primao golove. Katalonski mediji ga izdvajaju kao najvećeg krivca za gol Banege iz slobodnjaka, zatim za pogodak Mikela San Hosea sa centra terena u meču protiv Bilbaa, za identičan dalekometni projektil protiv Rome i na kraju za pogodak primljen protiv Levantea kada je slabom intervencijom častio goste.

Prst krivice se upire i u defanzivce koji su slabim reakcijama bili krivci za nekoliko golova od početka sezone, a posebno je loš utisak ostavio Đerar Pike. Katalonska štampa čak 11 preostalih golova stavlja na dušu defanzivcima i njihovim greškama.

Barsa je već izgubila jedan trofej u sezoni, pošto je Bilbao bio bolji u Superkupu Španije. Uz mnogo sreće je osvojila Superkup Evrope, a ukoliko Luis Enrike ne zategne poslednju liniju, mogla bi da skupo plati promaju u defanzivi do kraja sezone...

Komentari / 0

Ostavite komentar