Bajakovo: Ne mogu ni Srbi, ni srpska vozila

Zabrana ulaska vozila sa srpskim registarskim oznakama u Hrvatsku odnosi se isključivo na Granični prelaz Bajakovo, dok se na ostalim prelazima putnički saobraćaj uz očekivanu gužvu ipak odvija bez ograničenja.

Region 24.09.2015 | 12:20
Bajakovo: Ne mogu ni Srbi, ni srpska vozila

Teretna vozila sa kvarljivom robom i dalje mogu da prelaze ovu granicu, tvrde hrvatski zvaničnici.

"Na svim graničnim prelazima srpskim državljanima je dozvoljen ulazak u Hrvarsku, a dozvoljen im je ulazak i na Graničnom prelazu Bajakovo, ako nisu u vozilu srpskih registrarskih oznaka", kazali su za "Nezavisne" u MUP-a Hrvatske.

Sa druge strane situacija na terenu pokazuje drugačije. Ekipi Tanjuga nije danas oko podneva dozvoljeno da na graničnom prelazu Batrovci uđu u Hrvatsku, ni pješke ni vozilom.

"Iako je hrvatski ministar policije Ranko Ostojić danas negirao da je građanima sa srpskim pasošima zabranjen ulazak u Hrvatsku, te da se ta mjera hrvatske vlade odnosi samo na vozila registrovana u Srbiji, novinar, fotoreporter i snimatelj Tanjuga pokušali su danas da na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo uđu u Hrvatsku, al im to nije dozvoljeno", objavila je agencija.

"Prišla su nam dva granična policajca i kazala da dalje ne mogu ni vozilom ni pješice. Zamolili su da se skloni kamera i rekli da nisu ovlašćeni da daju bilo kakva objašnjenja", javio je reporter Tanjuga sa lica mjesta.

Inače, kolona teretnih vozila na graničnom prelazu sa srpske strane u Batrovcima duga je 17 kilometara, a u koloni je gotovo 600 teretnih vozila iz regiona i Bliskog istoka.

Kamiondžije ne protestuju, ali su, kaže on, ljuti od višednevnog čekanja, od kojih su neki tu gotovo sedam dana.

Na granici dežuraju tri ekipe hitne pomoći iz Rume, Šida i Sremske Mitrovice, dok zaposleni firme Polet iz paraćina vozačima teretnih vozila dijele lanč pakete i vodu.

Na Graničnom prelazu Gradiška, jednom od najfrekventnijih prelaza između BiH i Hrvatske nema dužih zadržavanja prilikom prelaska granice ni iz jednog smjera, prenose "Nezavisne".

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske navode da je pojačan intenzitet saobraćaja teretnih vozila na graničnim prelazima Rača, Šamac i Brčko.

"Zadržavanja za ovu kategoriju vozila su višečasovna, posebno na GP Rača, zbog špediterskih poslova i carinjenja roba pri ulazu u BiH", naveli su iz AMS Srpske.

Autobusi iz Beograda ne saobraćaju ka Hrvatskoj, dok se avionski saobraćaj između Srbije i Hrvatske odvija normalno, potvrđeno je Srni na Beogradskoj autobuskoj stanici /BAS/ i na Aerodromu "Nikola Tesla".

Na beogradskom aerodromu rečeno je da se avionski saobraćaj između Srbije i Hrvatske odvija normalno, a državljani Srbije danas nisu imali problema po dolasku u Zagreb.

Kada je riječ o autobuskom saobraćaju, na BAS-u kažu da je prekinut noćas i da se ne zna kada će biti ponovo uspostavljen. 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Pa

24.09.2015 10:07

Najavise da ce u BIH milioni doci a ono ni jedan da proviri

ODGOVORITE
Name

marconi

24.09.2015 10:13

Ти људи знају где су кренули, а очито знају где су странпутице и где могу залутати.

Name

Miki

24.09.2015 10:46

Pa sta je tu cudno ,sve sto rade ove izbjeglice radimo i mi ,samo pojedinacno idemo na zapad. Nema ovdje hljeba,ni za nas ni za djecu.

Name

Sokolac

24.09.2015 14:08

Dodik štiti interese Srba ne daj hrvatskoj robi kod nas. Nadji neki modus. Dosta se ta djubrad igraju sa nama!

ODGOVORITE
Name

zuzu

24.09.2015 15:04

Cuj ne pustaju sa srpskim tablicama vozila eh da im hoce doci jos islamista da nasele citavu Hrvatsku i da se ustasama na j..u majke umjesto Srba.

ODGOVORITE