Tole copy - Mamić paste! Hrvatska i Srbija jedine...

...ex-YU republike sa selektorima koji nisu bili reprezentativci! Sve ostale selekcije iz regiona imaju poznata fudbalska imena na klupama, a samo Kockasti i Orlovi selektore bez trenerskog pedigrea!

Fudbal 24.09.2015 | 20:00
Tole copy - Mamić paste! Hrvatska i Srbija jedine...

Onako kako Tomislav Karadžić i njegova glasačka mašinerija već godinama rade šta hoće i biraju selektore kako hoće, tako ovih dana Zdravko Mamić pljuje u lice fudbalskoj Hrvatskoj. Šerif hrvatskog fudbala je opet isterao svoje i nacionalni tim Kockastih sve više liči na njegovu privatno vlasništvo.

Izbor Anta Čačića na selektoru funkciju je izazvao zemljotres u Hrvatskoj. Iza svega stoji Zdravko Mamić koji na kratkom povocu drži predsednika FS Hrvatske i tamošnju fudbalsku legendu Davora Šukera. Jasno je da se Šuker u Hrvatskoj pita koliko i Savo Milošević kod Toleta Karadžića.

I pored nekih solidnih trenerskih imena koje Hrvatska poseduje. Mamić je izgurao svog dugogodišnjeg pijuna Čačića koji je ranije bio trener Dinama, ali kao i većina Mamićevih trenera nije dugo trajao.

Sada Hrvatska uz Srbiju jedina u regionu ima na selektorskoj funkciji trenera koji nikada nije bio reprezentativac ni svoje, ni neke druge zemlje. Sloveniju sa klupe predvodi legendarni Srećko Katanec, crnogorski selektor je Branko Brnović koji je bio reprezentativac Jugoslavije. Na klupi Makedonije sedi bivši Brnovićev saigrač u selekciji Jugoslavije Ljubinko Drulović, dok BiH trenira legenda tamošenjeg fudbala i bivši reprezentativac stare Juge Mehmed Baždarević.

Srbiju trenira Radovan Ćurčić koji je imao skromnu igračku karijeru, a potom i trenersku, dok će Hrvate voditi Ante Čačić koji je prosečan prvoligaški trener bez nekih većih uspeha u karijeri ne računajuči duplu krunu sa Dinamom što se u eri Zdravka Mamića podrazumeva.

Reprezentacije koje su pre nekoliko godina imale Radomira Antića i Slavena Bilića na selektorskim funkcijama sada bi prvi put posle 1994. godine mogle da obe propuste jedno veliko takmičenje. Srbija je odavno prestala da mašta o plasmanu na EP u Francusku, a Hrvati su u komplikovanoj sigtuaciji, mogu direktno na EP, mogu u baraž, ali mogu i da ispadnu. Sa novim selektorom, treći scenario je realniji nego pre nekoliko dana...

Za utehu Mamiću i Karadžiću može da bude činjenica da ni svetski šampion Joakim Lev nije igrao za reprezentaciju. Ko zna, možda su dvojica vizionara balkanskog fudbala prepoznala novog Leva u svojim izborima...

Komentari / 0

Ostavite komentar