30 sati za dogovor ili slijede kontramjere!

Premijer i ministri na završenoj sednici vlade su razmatrali odnose s Hrvatskom posle njene odluke o zatvaranju granice sa Srbijom, ali i moguće mere protiv suseda zbog saobraćajne blokade naše zemlje.

Srbija 22.09.2015 | 18:20
30 sati za dogovor ili slijede kontramjere!

Završena je hitna sednica Vlade Srbije koju je premijer Aleksandar Vučić sazvao zbog hrvatske blokade graničnih prelaza. Sastanak premijera i ministara je počeo tačno u 15 časova. Posle toga održana je i sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

IZ OBRAĆANJA PREMIJERA VUČIĆA:

18.16 - Mere koje smo doneli, doneli smo na tri nivoa - na političkom, pravnom i ekonomskom.

18.15 - Uvek ćemo moći da zaštitimo naše nacionalne i ekonomske interese.

18.10 - Razgovor je uvek bolji od svađe i sukoba. Vlada Srbije je donela odluku da vodim razgovore sa najvišim zvaničnicima Republike Hrvatske. Vlada je spremila i paket mera koje bi Srbija sprovela kao meru odbrane ako razgovori sa Hrvatskom ne uspeju. Imamo još 30 sati da postignemo konačan dogovor.

18.09 - Pristao sam da razgovaram sa Milanovićem kako bi sačuvali regionalnu stabilnost, da ne ulazimo u probleme grlom u jagode. Razumeo sam šta je muka Hrvatske, ali mi se sa tim svakodnevno suočavamo. Ako možemo da pomognemo mi ćemo pomoći. Ali ne želimo da izbeglicama određujemo gde će ići. Mi poštujemo njihovu slobodu kretanja.

18.08 - Razgovarao sam sa Milanovićem. Imali smo otvoren razgovor, i nastavićemo da razgovaramo. Nadam se da ćemo uspeti da postignemo dogovor kako bi izbegli sprovođenje recipročnih mera.

18.07 - Razgovarali smo sa evropskim zvaničnicima. Lično sam ih pitao u čemu je Srbija pogrešila? Odgovor koji sam dobio je da Srbija nije nigde pogrešila.

18.05 - Srbija se pre 42 sata suočili sa nečim što nema veze sa izbegličkom krizom. Suočili smo se sa time da naši kamioni ne mogu u Hrvatsku, na teritoriju EU. Reč je o jednostranoj akciji. našli smo se u nebranom grožđu ni krivi ni dužni.

18.01 - Srbija je na najbolji način štittila svoje interese ali i interese izbeglog stanovništva iz Sirije, Avganistana, Iraka. Štitili smo i evropske vrednosti.

Tema te hitne sednice, kako je prethodno najavio predsednik vlade, bili su odnosi s Hrvatskom posle njene odluke o zatvaranju granice sa Srbijom, ali i razmatranje mera protiv suseda zbog saobraćajne blokade naše zemlje.

Jutros je najavljeno da se očekuje da "sva ministarstva pripreme mere za zaštitu državne teritorije, nacionalnog i ekonomskog interesa i ozbiljan odgovor na neodgovornu politiku Vlade Hrvatske".

Izvor: Kurir

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

VOZ U SNEGU

22.09.2015 16:36

I Vucic ponekad posegne za bajkama kao i Dodik o Referendumu.Ko je protiv Hrvatske i Madjarske taj je protiv EU. Sto znaci poluautomatski je protiv kredita i ulaganja u srpsku privredu.

ODGOVORITE
Name

xyxy

22.09.2015 16:38

PATOLOŠKA MRŽNJA PREMA SRBIMA U SVAKOJ SITUACIJI. NJIMA SAMO TREBA POVOD. TO JE BOLESNA NACIJA. ISTJERALI SU 250.000 SRBA NEKA SADA PRIME TOLIKO IZBJEGLICA. ONI TO ZASLUŽUJU.

ODGOVORITE
Name

Marko

22.09.2015 16:47

Samo mlati praznu slamu, ne znam sta cekate sa kontramjerama. Rok je bio danas do 14h pa produzen do sutra u ponoc?????

ODGOVORITE
Name

Geography

22.09.2015 17:16

Puno se ova Hrvatska nešto uzdiže umislili da su neko i nešto. Sad blokada granice sa Srbijom prije mjesec pokušaj blokade izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine, pa izjava hrvatskog ministra da BiH nece dobiti mostove na Savi....itd Sve nešto prijete a sve šuplje

ODGOVORITE
Name

HEJ

22.09.2015 17:29

Srbija misli da je ovo '92 pa da nekom može naređivati, postavljati ultimatume i prijetiti. Srbija je sa svojim dosadašnjim ponašanjem vrijedna koliko i glib ispod nokata.

ODGOVORITE