Samo paprika... Život u Donjoj Lokošnici

Ako postoji selo paprike, onda je sigurno pored Leskovca, grada čiji je paprika jedan od registrovanih brendova. U Donjoj Lokošnici - u svih 300 domaćinstava - svi se bave proizvodnjom i prodajom a 21. septembar je Dan paprike.

Srbija 21.09.2015 | 22:43
Samo paprika... Život u Donjoj Lokošnici

Od onog što uberu sa 200 hektara, mještani od trećine prave mljevenu papriku, koju prodaju i u inostranstvu, ali i na svim pijacama u Srbiji.

“Cijela godina nam se sastoji od toga – paprika, paprika i samo paprika”, kaže meštanka Gorica Cvetković.

Ovim se bave u svim kućama u selu i to generacijama.

“Oduvijek se bavimo, od čukun, para dede i ne pamtim od kada. To je naslijeđe”, kaže nam proizvođač Radoslav Mihajlović.

Paprika nizača, po kojoj su poznati, uspjeva samo ovdje. “Čak, da ne bi išli dalje, ne uspjeva ni u susjednom selu. Ne znamo šta je, ali tako je od davnina”, tvrdi Milan Stojanović iz mjesne zajednice.

“Ja sam nosio po Šumadiji, prijateljima, rođacima, na pijacu, i rasad i sjeme sam sijao – ne uspjeva”, kaže Mihajlović.

Pored najpoznatijeg – ajvara, paprika je obavezni sastojak u skoro svakom jelu, a ovdje prave i brojne salate. Na Danima paprike – jedan štand za žene iz sela, a na drugom je mogao da se proba ajvar Srpske napredne stranke.

Na pitanje “Kakav je ajvar SNS? Da li je ljut ili ne?” Gordana Đorđević iz ove stranke kaže: “Blag je i jestiv”.

Mještani ovog sela prepoznaju se po rukama. One su hrapavi i crvene, jer ovo nije lak posao. Kažu, međutim, da lažu oni koji tvrde da od ovog posla ne može da se zaradi.

Dok u njihovom proizvodu uživaju mnogi, mještani Donje Lokošnice kažu da nemaju mnogo vremena da uživaju u plodovima svog rada. “Radimo i danju i noću. Vazdan beremo, svu noć nižemo”.

(N1)

Komentari / 0

Ostavite komentar