Analiza: Krupije Grof ima sve više štihova za Zvezdin šampionski špil!

Nijedan fudbaler nije odigrao svaku utakmicu u prvenstvu od početka sezone, njih čak 11 se upisalo u listu strelaca, a Zvezda povrh svega igra atraktivan i dopadljiv fudbal.

Fudbal 22.09.2015 | 23:30
Analiza: Krupije Grof ima sve više štihova za Zvezdin šampionski špil!

Kako je sezona počela za Crvenu zvezdu izgledalo je da će kraj biti neslavan i začinjen istorijskom Partizanovom titulom. Ispadanje i očajna igra protiv Kairata, famozni preokret protiv OFK Beograda, te bleda izdanja protiv Metalca i niškog Radničkog nisu davala nikakvu naznaku da je Grof Božović pravi čovek za posao, niti da Zvezd ima tim valjan borbe za trofeje.

Ipak, nekolicina pojačana u finišu prelaznog roka i teškom mukom izvojevane pobede u Surdulici i nad Javorom na Marakani su podigli samopouzdanje ekipe i sve se okrenulo za 180 stepeni. Zvezdina forma je strelovito krenula napred, a tadašnji izgovori Zvezdana Terzića da Grofa treba “sačekati dva meseca” iz ove perspektive izgledaju kao žrtva koju je vredelo podneti.

Zvezda je u poslednja tri meča postigla po tri gola, igrala odličan fudbal i pošteno nadigrala sve rivale. Još ako se uzme da je među tim protivnicima bio i Partizan, jasno je da se crveno-beli nalaze u sjajnom momentu. Epilog je plus 10 u odnosu na večitog rivala koji ima najgori start u poslednjih 25 godina, a tešku situaciju mu dodatno otežava i pritisak zbog dobrih igara Zvezde.

Za razliku od kolege Zorana Milinkovića koji “ne zna gde bije” i koji krivce traži u svima osim u sebi, Miodrag Božović je već prošao krizni period kada su mu svi drugi bili krivi. Pojačanja koje je tražio i dobio su se pokazala kao sjajan izbor. Sada je ovo tim koji uliva poverenje, kojem Grof pažljivo menja brzine i drži sve pod kontrolom.

Zaista izgleda kao da su mu bila potrebna dva meseca da pronađe pravu formu i odvoji žito od kukolja. Božović je od početka sezone u 12 mečeva koristio čak 30 fudbalera. Toliko ozbiljan klub ne iskoristi igrača za celu sezonu. Primera radi, Barselona je za prošlu sezonu u Primeri koristila 24 fudbalera.

Ipak, Božović je najmanje bio razlog tome. Jednostano, nije imao tim koji želeo kada je želeo. Klupska uprava je neozbiljno prišla prelaznom roku i tek kada su se njima zaljuljale fotelje, trener je dobio igrače koje je tražio. Tim se polako kristališe, a Božović iz utakmice u utakmicu raspolaže sve većim i raznovrsnijim arsenalom. Igrače je nabio samopouzdanjem, zna kada treba da izvuče koju kartu i kada da iskoristi džokera. Protiv Partizana u večitom derbiju je majstorski iskoristio sve resurse. Ono što su Vijeira i Grujić bili na terenu, Grof je van njega jer je su svakom aspektu potukao Milinkovića, očitao mu lekciju i bio Zvezdina prevaga u derbiju.

Čak 11 različitih Zvezdinih fudbalera se upisalo u strelce u ovih deset prvenstvenih rundi. Sa Parkerom i Savićevića koji su napustili klub posle tri kola ta brojka iznosi 13. Poslednja pobeda crveno-belih u Jagodini je još jedan dokaz koliko je igra Zvezde postala raznovrsnija i koliko je protivniku sve teže da predvidi odakle vreba opasnost. Plavšić i Srnić su postigli prvence u novom klubu i dali konkretne argumente zašto su prava pojačanja. Bez obzira što su crveno-beli igrali protiv najgoreg tima u ligi.

Primera radi, Nenad Lalatović je prošle godine u ovom periodu u prvih 10 kola imao bilans od sedam pobeda, dva remija i jednog poraza. Uz gol razliku 13:2 i nedopadljivu igru. Imao je samo sedam igrača koji su se upisali u strelce. Božović je u deset uvodnih kola ostvario bilans od 10 pobeda i dva remija uz gol-razliku 25:7, a ekipa igra mnogo sadržajniji i raznovrsniji fudbal. Doduše sa skupocenim pojačanjima o kojima je Lalatović mogao samo da sanja.

Još je tu jedna bitna razlika. Lalatoviću su mrežu stresli Milijaš, Rakić, Pečnik… Igrači bez kojh je ostao na polusezoni. Tim mu se skoro, pa raspao. Božovićevi najveći aduti će skoro sigurno ostati do kraja sezone, a većina njih i u narednoj. Ako finansijski sve bude ispraćeno kao u ovih nekoliko meseci. Zimski prelazni rok će Božoviću poslužiti uglavnom da se reši slabih "dvojki" i "trojki" iz špila i da eventualno pridoda još neki štih.

Pored pozitivnih rezultata i sve lepše igre, upravo je taj neki pogled u sigurniju budućnost najveći razlog za optimizam zvezdaša. Ako Božović nastavi sa ovakim radom, a veći deo ekipe ostane na okupu (najteži zadatak će biti da se se zadrži Grujić) onda Zvezda ima razloga da se nada nečemu i u Evropi za razliku od ovog leta kada je tim kasno selektiran.

Grofov špil je sve puniji adutima, a on iskusno vadi prave karte u pravim trenucima. Epilog je plus 10. Kriza Partizana nije i ne može biti jedini uzrok ove razlike. Zato na Marakani imaju razloge za optimizam i zadovoljstvo. Isti su i razlozi za strah i paniku prekoputa.

Komentari / 0

Ostavite komentar