Analiza - Treneri Partizana: Sa i bez kredita...!

Poslednjih godina uspeh u Partizanu treneru ne garantuje poverenje Uprave, baš kao što ni loši rezultati ne povlače uvek smenu. Od 2007. u Humskoj je radilo čak osam trenera.

Fudbal 22.09.2015 | 23:45
Analiza - Treneri Partizana: Sa i bez kredita...!

Slaviša Jokanović je morao da ode posle samo jednog nerešenog rezultata u Superligi, Zoran Milinković ostaje nakon tri poraza i remija. Vuk Rašović je bio prvi na tabeli bez ozbiljnih pojačanja, sa izuzetno oslabljenim timom i, ipak, mu se uprava Partizana zahvalila na saradnji. Marko Nikolić je ostao trener uprkos vrlo lošem proleću i prekida nita od šest uzastopnih titula.

Aleksandar Stanojević je pre smene ostavio Avramu Grantu otvoren put do titule.

Neki trener su definitivno imali mnogo više kredita kod čelnika kluba iz Humske, dok su drugi morali da odu čak i kada su titule osvajali, pobeđivali, navijači ih voleli...

Podatak da je FK Partizan za sedam kalendarskih godina (osam sezona) osvojio sedam titula, tri nacionalna kupa, bio učesnik Lige šampiona i četiri puta Lige Evrope, a da je pritom promenio tri četiri predsednika i čak OSAM trenera je verovatno za Ginisovu knjigu rekorda.

Smene su često bile bez rezona, ali bilo je ponekad i preteranog strpljenja prema trenerima.

Miroslav Đukić (od januara do decembra 2007.)

Stigao je u Partizan kao selektor mlade reprezentacije Srbije. Debitovao je na klupi crno-belih ubedljivom igrom i pobedom 4:2 u 128. "večitom derbiju". Partizan, ipak, do kraja prvenstva nije uspeo da stigne Crvenu zvezde, koja je u prvom delu sezone napravila veliku bodovnu razliku. "Valjak" je proleća 2007. izgubio dva derbija do kraja (jedan u Kupu). Bila je to vrlo loša sezona, ali je Đukić ostao na klupi, jer se od njega pre svega tražilo da "skocka" tim za naredne izazove.

Zajedno sa novim sportskim direktorom Ivanom Tomićem, upravom i predsednikom Tomislavom Karadžićem, Partizan sklapa dobru ekipu, uprkos tome što se Đukić ljutio na čelnike kluba zbog prodaje Milana Smiljanića Espanjolu. "Lola" je prethodno bio jedan od glavnih igrača "orlića" na Evropskom prvenstvu u Holandiji, gde je Srbija vođena upravo Đukićem stigla do drugog mesta.

Sa novajlijama Žukom, Dijarom, Moreirom, Tošićem, Partizan od jeseni igra lep fudbal, pravi razliku na tabeli i prvi deo sezone završava sa "plus šest" u odnosu na Crvenu zvezdu. Uprkos pobedi ukupnim retultatom 11:1 protiv Zrinjskog u kvalifikacijama za Ligu Evrope, Partizan ne nastavlja takmičenje, jer je UEFA suspendovala crno-bele zbog nereda navijača u Mostaru.

Pristalice Partizana ostale su u šoku u decembru 2007. godine. Đukić prihvata poziv Zvezdana Terzića da preuzme nacionalni "A" tim i napušta Humsku.

Na klupu, posle nagovora prijatelja iz uprave, pre svih generalnog sekretara Gordana Petrića, seda Slaviša Jokanović...

Slaviša Jokanović (od 27.12.2007. - 5.9.2009.)

Jokan je loše počeo. I on je, kao i Đukić, vatreno krštenje imao u derbiju. Novi trener Partizana drugi deo sezone je morao da počne bez dvojice vrlo bitnih igrača Zorana Tošića i Žuke. Prethodni šef stručnog štaba je iskoristio pravo biranja i tandem uvrstio u sastav protiv Mladosti, čime su Tošić i Žuka ostali bez prava nastupa protiv Zvezde. Ova odluka Đukića izazvala je bes kod navijača Partizana, pre svega jer je nekadašnji fudbaler La Korunje i Valensije znao uoči utakmice sa Lučancima da se seli u Savez i da neće voditi "valjak" protiv crveno-belih.

Partizan je poveo 1:0, ali je doživeo debakl. "Večiti" rival je pobedio 4:1. Nije dobro krenuo, ali je sve ostalo bilo na veoma visokom nivou. Jokanović kao trener kluba u kojem se igrački afirmisao osvaja dve titule, dva kupa i ima dva nastupa u Ligi Evrope.

Sve to mu nije pomoglo da nastavi posao u Humskoj. Partizan je odigrao 1:1 u Ivanjici, prethodno pobedio Borac 5:0, a posle remija sa Javorom - Hajduk 1:0. Ali, zbog eliminacije od APOEL-a u kvalifikacijama za Ligu šampiona i ne tako ubedljive igre, sve su jače bile glasine da se sprema smena Jokanović, što svedoči i žučna rasprava na terenu sa navijačima posle utakmice sa Žilinom. Videvši šta se dešava, Jokanović je 5. septembra saopštio Draganu Đuriću da odlazi.

Partizan se lako odrekao trenera koju mu je doneo dve "duple krune".

Goran Stevanović (5.9.2009.-16.4.2010.)

Klupa posle odlaska Jokanovića pripada njegovom asistentu Goranu Stevanoviću. Plavi je počeo nerešenim rezultatom na Banovom bradu, ali je do aprila meseca uspeo da sačuva prvo mesto na tabeli, koje je u dobroj meri bilo ugrožene posle remija u Jagodini 11. aprila. Samo četiri dana kasnije Vojvodina je u Beogradu eliminisala Partizan u polufinalu Kupa.

Šok terapija Dragana Đurića i njegovih saradnika bila je smena trenera!

Aleksandar Stanojević (16.4.2010. – 13.01.2012.)

Šef stručnog štaba postaje Aleksandar Stanojević, verovatno najomljiniji trener navijača Partizana poslednjih decenija. Prava na kiks nije imao, jer je Zvezda ozbiljno pretila crno-belima. Usledile su pobede protiv Rada, Napretka, Metalca i Smedereva, a onda je titula rešena u direktnom duelu sa "večitim" rivalom.

Fantastičan gol Radosava Petrovića rešio je pitanje šampiona.

Stanojević osvaja titulu, uvodi Partizan u Ligu šampiona, a u sledećoj sezoni upisuje novu "duplu krunu", osvojenu vrlo ubedljivo. Ipak, da sve ne bude tako sjajno pobrinuli su se Genk i Šamrok. Crno-beli eliminisani su od Belgijanaca u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a amateri iz Republike Irske sprečili su ih da igraju Ligu Evrope.

Ovu sramotu preživeo je Stanojević i dobrim rezultatima nastavio u prvenstvu. Kraj prvog dela sezone dočekao je sa "plus deset" u odnosu na Crvenu zvezdu. Titula je praktično bila osvojena.

Onda je smenjen. Tako je želeo Dragan Đurić.

Avram Grant (13.01.2012. - 20.5.2012.)

U januaru 2012, u periodu velikih turbulencija u Partizanu, u Humsku stiže bivši trener Čelsija - Avram Grant. Nije mnogo uradio, prednost u prvenstvu je uvećao za dva boda, ali je izgubio tri derbija - prvenstveni i dva u Kupu. Navijači Partizana ga nikada nisu prihvatili, pa je do rastanka došlo posle samo polusezone.

Vladimir Vermezović (od 21.5.2012. - do 27.4.2013.)

Vermez se vratio na klupu Partizana. AEL je bio prveliku zalogaj u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok se preko Tromsa stiglo do Lige Evrope. U Kupu je Partizan stao već na drugom stepeniku pošto ga je Borac savladao u Beogradu.

U prvenstvu sve je išlo glatko. Partizan je stigao do "plus 11", a onda je mašina stala. Jedan remi, drugi, zatim poraz, pa opet nerešeno u Novom Pazaru približili su Zvezdu na svega dva boda zaostatka.

Na putu iz Pazara ka Beogradu Vermezović je već bio bivši. Umesto njega stigao je Vuk Rašović.

Vuk Rašović (od 29.4.2013. – 16.12.2013.)

Veliku nepravdu učinili su ljudi iz Partizana prema Rašoviću. Vuk je u odlučujućem meču za prvaka pobedio Zvezdu golom Miloša Jojića, Izvukao je ekipu iz blata i overio šestu uzastopnu titulu.

Tim se preko leta ništa značajno nije pojačao. Naprotiv, ostao je oslabljen. Partizan nije uspeo da obezbedi jesen u Evropi. Ludogorec i Tun bili su bolji. Iako je ekipa bila bukvalno skrpljena, Rašović je imao bod više od Zvezde posle prvog dela sezone.

Partizan je takmičenje u Kupu završio porazom od Spartaka u Humskoj.

Vuk je morao da ode. Uprava kluba na čelu sa Draganom Đurićem nije videla (nije želela) svoje propuste u prethodnom prelaznom roku, tako da je rešila da udari po treneru.

Marko Nikolić (od 16.12.2013. – 25.3.2015.)

U Partizan dolazi Marko Nikolić. Tražio je pojačanja i dobio ih, većinu iz njegovog prethodnog kluba Vojvodine. Ali, sve bitne utakmice do kraja sezone, osim derbija, u kojem rezultat nije imao mnogo značenja na konačan epilog borbe za titulu, nije dobio.

Kiksuno je već na prvom stepeniku u Novom Pazaru (0:0), zatim odigrao nerešeno sa Vojvodinom u Beogradu (1:1) i izgbio u Kruševcu (0:2). Dovoljno za crveno-bele...

Prekinuta je šestogodišnja dominacija Partizana, ali je Nikolić ostao trener još šest meseci. Stigao je do Lige Evrope, dok je u prvenstvu Partizan bio vrlo dobar, što potvrđuje i razlika od šest bodova na kraju jeseni.

Proleće je bilo već mnogo gore. Partizan je vezao tri remija, poslednji na Banovom bradu protiv vrlo jakog Čukaričkog i to je bilo dovoljno za novu upravu, predvođenu Zoranom Popovićem da reaguje.

U klub stiže Zoran Milinković...

Zoran Milinković (od 25.3.2015.)

Popularni "Kiza" sačuvao je prednost do kraja i osvojio 26. titulu za Partizan. U Kupu nije uspeo da vrati pehar, jer je finale izgubio od Čukaričkog.

Partizan je eliminisao Dila Gori i Steauu, ali nije uspeo BATE Borisov. Pobedio je AZ Alkmar u Ligi Evrope, što mu je prvi trijumf posle šest godina u liga takmičenjima UEFA.

U Superligi - Partizan je očajan.

Dobro je počeo, sa dve pobede posle kojih je imao četiri boda više od Zvezde. Sada, nakon deset kola, zaostaje deset poena, s tim što ima utakmicu manje. Rezultati kao retko do sada loši - pet pobeda, tri poraza i jedan remi.

Milinković je i dalje trener...

A dokle, ne zna se...

Komentari / 0

Ostavite komentar