"Odgovaraće se za negativne izvještaje"

U nastavku sjednice Parlamenta Srpske razmatraće se negativni revizorski izvještaji za Ministarstvo zdravstva i za Agenciju za agrarna plaćanja, kao i izvještaji o stanju u bankarskom sistemu i rezultatima rada Agencije za bankarstvo najavio je Branislav Borenović u Dnevniku 2 BN TV.

Republika Srpska 20.09.2015 | 20:59
"Odgovaraće se za negativne izvještaje"

Brojni propusti su već utvrđeni naglašava on i dodaje da će za sve neprevilnosti u poslovanju neko morati da snosi odgovornost.

“Pokazalo se da postoji mnogo nepravilnosti i mi očekujemo da neko mora snositi odgovornost za to. Predložićemo zajednički zaključak da Vlada Republike Srpske razriješi ministra zdravlja, a to je najmanje što se može uraditi u ovom momentu” ističe Borenović.

Potpredsednik PDP-a navodi da je Vlada Republike Srpske izdala garanciju bez saglasnosti Nradodne skupštine od preko 12 miliona KM prema izvođaču radova “Liner” na izgradnji KC u Banjaluci, što kako Borenović navodi predstavlja presedan.

“Postavlja se sada ključno pitanje da li ima još takvih dokumenata i akata koje je donosila Vlada bez saglasnosti Narodne skupštine Republike Srpske što je po nama više nego krivično djelo kada su u pitanju takve radnje”, jasan je Borenović

Borenović je istakao i to da Vlada Republike Srpske na sve načine pokušava da zataška bilo kakvu priču o propasti Bobar Banke i stanju u Balkan Investment banci. On ističe da nije iznenađen kako kaže, ovako očajnim potezim Vlade Republike Srpke kada želi da preko povećanja akciza ili povećanja stope PDV-a dođe do novca kako bi se isplatile budžetske potrebe.

“Mi ćemo žestoko reagovati. Tražićemo ako ništa drugo da odgovornost za stanje u tim sektorima koji nose negativne predznake budu imenovani od strane onih ljudi koji vode te resore”, kaže Borenović i dodaje:

"Vlada Republike Srpske već duži niz godina ima loše poteze, posebno kada je riječ o zaduživanju pa je najavljno zaduženje Srpske za novih 15 miliona maraka putem nove emisije trezorskih zapisa jasan pokazatelj hroničnog nedostatka novca u budžetu.

"Po prvi put imamo informaciju da je ukupan dug prešao 5 milijardi maraka, vrlo loša je struktura zaduživanja i veoma loše kamatne stope i na kraju će biti interesantno da se vidi koliko će u stvari kamata biti plaćeno po osnovu svih ovih zaduživanja i emisije trezorskih zapisa što je samo jedan novi pokazatelj kako Vlada vodi jednu politiku potpuno neracionalno gdje nema konkretnih mjera niti reformu ako ćete samo povećavati takse i akcize", bio je precizan Borenović.

Potpuno je jasno da je lako oporezovati postojeću masu ili ukupnu vrijednost koju imamo. Bitno je kako stvoriti novu ekonomsku vrijednost, a očigledno je da Vlada nema rješenje za to, pa nije ni čudo što konstantno kritikujemo sve mjere Vlade Republike Srpske, istakao je Branislav Borenović za Dnevnik 2 BN TV.

(BN TV)

 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

unazad

20.09.2015 19:25

Treba se vratiti nekoliko godina unazad, desetaqk, jer ima sijaset negativnhi revizorskih izvještaja po javnim preduzecima (ministarstvima, školama, i raznim drugim preduzecima). Sramota je za ovo društvo da u revizorskom izvještaju stoji da nema pokrica za potrošnju određenog iznosa, i da niko nikada za to nece odgovarati, bez obzira o kakvoj i kolikoj se sumi radi. A ko mi radimo pošteno, za platu, očekujemo da i ostali časno i pošteno veode institucije koje su im povjerene na vođstvo. Zato nazad deset godina, da ne misle da su se izvukli sa necasnim radnjama.

ODGOVORITE
Name

zulum

20.09.2015 20:13

Najgori mogući šljam se dočepao ovog naopako nasadjenog naroda tako da se ima to što se ima. Ovi iz opozicije đžabe pričaju priče kad organizovani kriminal drži sve konce u svojim rukama. Sramotna je i uloga takozvane medjunarodne zajednice koja im je to sve omogućila.

ODGOVORITE
Name

belaj

20.09.2015 20:23

Gospodine Borenoviću ovo je strašno, oni ako uspiju završiti sa ovakom ekonomskom politikom ovaj mandat dug će biti dvostruk.

ODGOVORITE
Name

pdp

20.09.2015 20:38

Imamo mi eksperta u oblasti revizije u Narodnoj skupstini RS a to je gospodin Slavisa Markovic.

ODGOVORITE
Name

DrAgan

20.09.2015 20:39

Kad?Kada ce odgovarati?

ODGOVORITE
Name

Delija

20.09.2015 20:45

Melje u prazno.Ko ce se samnom opkladit da niko nikad nece odgovarati.

ODGOVORITE
Name

Dejan

20.09.2015 22:00

Borenovicu, uradite nesto konkretno... Samo pricate. Ponekad imam utisak da ni ne zelite da dodjete na vlast jer se bojite odgovornosti. Ovako, sedite u svojim udobnim foteljama kritikujete vlast i za to ste preplaceni.Svaki put kad prodjem pored Vase kuce, shvatim da stvari i nisu toliko lose kako ih Vi predstavljate. Onakva kuca ne moze da se napravi u losoj situaciji, bedi, neimastini.

ODGOVORITE
Name

Re:dejan

21.09.2015 14:46

I ja sam član opozicije, ali ona me u zadnje vrijeme nervira: od prazne priče (da ne kažem blebetanja) nema ništa.Opozicijo, budite praktični-u SVEMU!!!

Name

Mihailo Mikic

21.09.2015 01:38

Same da ne bude "tresla se gora rodio se mis". I za pocinjeni kriminal da ne odgovara trecerazredna licnost koja nije ni luk jela ni luk mirisala, ni med cjedila ni prste lizala" vec koja se NASLA u pogresno vreme na pogresnom mjestu!

ODGOVORITE
Name

janko

21.09.2015 02:11

Jedina prava opozicija.

ODGOVORITE
Name

Realno

21.09.2015 05:48

Pa uradi nesto Borenovicu ,povedi narod na ulicu,svi vi samo pricate i punite svoje duboke dzepove.

ODGOVORITE