Sirija: Armija islama "čačka" Ruse

Jedna od uticajnih pobunjeničkih grupa u Siriji tvrdi da je ispalila nekoliko raketa na aerodrom Basel, koji navodno koriste ruski vojnici.

Svijet 19.09.2015 | 21:34
Sirija: Armija islama "čačka" Ruse

U video snimku postavljenom u petak na Internet, pripadnici Armije islama, uputili su upozorenje Rusima da neće uživati u miru u Siriji.

Borci su zatim snimljeni kako postavljaju i lansiraju više raketa iz planinskog područja u pravcu aerodroma, preneo je AP.

Početkom sedmice, novi satelitski snimci pokazali su dolazak ruskih tenkova, oklopnih vozila i druge vojne opreme u vazduhoplovnu bazu u sirijskoj provinciji Latakija, što ide u prilog izveštajima američkih, izraelskih i drugih zvaničnika o gomilanju ruske vojske u Siriji.

Na snimcima se vidi i nova konstrukcija, uključujući pistu koja se gradi u bazi unutar Međunarodnog aerodroma Basel Asad.

Sjedinjene Američke Države su uznemirene premeštanjem ruskih taktičkih aviona u Siriju, rekao je američki državni sekretar Džon Keri, priznajući da ti avioni mogu postavljati pretnju po vojne snage SAD i njenih saveznika.

Američki zvaničnici kažu da je Rusija juče premestila mali broj svojih borbenih aviona u Siriju, samo nekoliko sati pošto je ministar odbrane SAD Eš Karter razgovarao sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom - što su prvi vojno-vojni kontakti dve zemlje posle dužeg vremena.

"Jasno je da prisustvo aviona sa kapacitetima za borbu u vazduhu... i projektila zemlja-vazduh stvara ozbiljna pitanja", rekao je Keri, odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka sa britanskim ministrom spoljnih poslova Filipom Hamondom.

Rusi su u Siriji postavili najmanje jedan takav sistem sa projektilima, rekao je američki zvaničnik koji je zahtevao anonimnost.

Moskva kaže da je njeno pojačano vojno prisustvo u Siriji usmereno na borbu protiv ekstremističke organizacije Islamska država. 

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

mrka kapa

19.09.2015 18:32

STA JE CUDNO??? VLADA SIRIJE JE POZVALA RUSIJU U POMOC NA SVOJU TERITORIJU I OVI SE IZGLEDA ODVAZILI NA BORBU PROTIV GLAVOSJECA. DA NISU MOZDA TREBALI PITATI ONE KOJI SUKOBE IZAZIVAJU,DAL SMIJU BRANITI PRIJATELJA??? MA NE HEBE PUTIN FASISTE VISE,ONI SU SAMO PODGUZNE MUVE...NAPRIJED PREDSJEDNICE,POMO,I NAPACENIM SIRINCIMA ! OVE IZBJEGLICE NE BJEZE OD SIRIJACA,NEGO KO ZNA OD KAKVIH BIJEDNIKA IZ CITA OG SVIJETA...

ODGOVORITE
Name

Skelar_PD

19.09.2015 18:49

Rusi ma bi bilo bolje da se ne petljaju tamo gdje im nije mijesto jer bi mogli da zavrse isto onako kako su zavrsili i u Afganistanu.

ODGOVORITE
Name

ma nemoj

19.09.2015 20:30

Ma Amerikancima i Englezima je mjesto da se "petljaju"u siriji. Ucuti jadnice jadni!

Name

xxx

19.09.2015 20:57

HAHAHAHA-Skelar,ti još ploviš u 70-im prošlog vijeka...ako Rusi krenu sa zaprašivanjem ovih islamista,to će trajati kraće nego kod nas zaprašivanje komaraca

Name

Gavrilo

19.09.2015 20:00

Sve miriše na veliko ratno zlo

ODGOVORITE
Name

Krajisnik

20.09.2015 09:21

Bas tako,,,

Name

VRS RVI

19.09.2015 22:30

Jeste, jeste zabrinutost. Nešto im baš ne ide po planu u zadnje vrijeme. U Ukrajini su doživjeli debakl i najveću sramotu za njihovu "sofisticarnu" tehniku . Njihov najbilji razarač Donald Kuk otišao je na odpad. To nije šamar nego šamarčina.Malo ih je i Kina rastjerala... Što se Sirije tiče Rusi neće morati suzdržano reagovati kao u Ukrajini. Uostalom što bi se ameri "zabrinuli" za ruske snage i oružje ako napadaju samo ISIL. Smrdi tu gadno kao kao i obično od ovih zapadnih go...a samo sada ima neko ko će da pusti vodu da odu u kanalizaciju.

ODGOVORITE
Name

U (ne)redu

20.09.2015 06:19

Hmm,uznemirenost zbog ruskog prisustva u Siriji.Stvarno nije u redu,nije lepo od Rusa.Mozda bi bilo u redu, da su doterali tenkove i oklopna vozila na samu granicu nekima, kao sto su oni njima.

ODGOVORITE
Name

hare

20.09.2015 06:41

Godinama ameri i evropljani prave haus na Bliskom istoku.Sta oni uopste hoce da su sposobni oni bi to vec resili i porazili teroriste.Mjesto da zajedno sa Rusima krenu u resavanje islamske drzave,ameri pricaju o ugrozenosti.Ma svjet su unistili ovaj sa zapaa.

ODGOVORITE
Name

Brdo

20.09.2015 07:21

I meni ovo ne miriše na dobro

ODGOVORITE