Sretenović: Neka Litvanci udare u srpski zid od betona kao 1995.!

"Čak i sada kada hladne glave, 20 godina kasnije, odgledam taj meč čini mi se da je bilo više sudijskih odluka na našu štetu".

Košarka 18.09.2015 | 13:00
Sretenović: Neka Litvanci udare u srpski zid od betona kao 1995.!

Te vrele noći, 2. jula 1995. godine topio se asfalt u Atini, a gorelo je i na tribinama hale Marusi u grčkoj prestonici, gde su košarkaška reprezentacija Litvanije i 20.000 uglavnom domaćih navijača pokušali na sve moguće načine da promene tok sudbine u kojoj je negde ipak bilo zacrtano da će se srpski, tada još jugoslovenski, reprezentavci popeti na Olimp posle trogodišnje izolacije i zabrane učešća na međunarodnim takmičenjima.

Epilog se zna. Ništa nije moglo da zaustavi sjajnu generaciju da postane evropsk prvak. Jedna od posledica te atinske noći, pored osvojenog pehara, bilo je i rađanje velikog rivalstva sa Litvanijom koje prati dve selekcije i dan danas. U ekipi koja je osvojila zlato našao se i plejmejker Zoran Sretenović.
“Finale je pokazalo da je pobedila naša škola košarke. Igrali smo timski, imali smo potrebnu širinu. Kao i danas, i tada je uvek mogao da iskoči neki drugi igrač i reši utakmicu. Tada je to bio Sale Đorđević, preuzeo je odgovornost na sebe, naravno uz pomoć ostalih saigrača“, rekao je Sretenović na početku razgovora za MOZZART Sport.

Sada novu generaciju srpskih košarkaša čeka novi duel sa Litvancima, u polufinalu EP u Francuskoj.

Pored pobede od 96:90, navijači su 1995. godine upamtili i scene u finišu utakmice, kada su Litvanci, nezadovoljni suđenjem, napustili parket, ali su se vratili posle razgovora sa pojednim članovima srpskog tima.
“Nisu te scene izgledale lepo, ali su Litvanci na ovaj način pokazali slabost, pre svega na psihičkom planu i u pripremi za utakmicu. Čim počneš da pričaš i svađaš se sa sudijama znači da si pogubio konce. Jednostavno, videli su tada da ne mogu drugačije da pobede, stali smo ispred Litvanaca i oni su udarili u beton. Tražili su opravdanje za neuspeh u drugim stvarima kao što je suđenje“, objasnio je Sretenović.

Bilo je, prema njegovim rečima, mnogo nelogičnosti u tvrdnjama Litvanaca u pomenutom finalu.
“Čak i sada kada hladne glave, 20 godina kasnije, ogledam taj meč čini mi se da je bilo više sudijskih odluka na našu štetu. Pa meni je onaj Amerikanac Toliver dao tehničku grešku dok sam sedeo na klupi jer sam pokazivao je jednoj situaciji da je bio faul u napadu na Rebračom“, kazao je on.

Sretenović smatra da su upravo svojim ponašanjem Litvanci sebi smanjili šanse da se 1995. domognu titule.
“U tom momentu kada su Litvanci želeli da se povuku, mi smo shvatili da su oni pali i da smo dobili utakmicu. Do ove situacije je meč bio u egalu, igralo se tvrdo. Čim smo osetili svoju šansu, mi smo je i iskoristili i došli do zlata“ , jasan je bivši plejmejker Jugoplastike,Partizana i Crvene zvezde.

Sretenović smatra da srpskim košarkašima neće biti lako u petak, ali da je stručni štab do sada pokazao da ume da sprema ekipu za najvažnije utakmice.
“Za ovakve mečeve najvažniji je dobar rad i motivacija. Bitno je da stručni štab dobro skautira rivala, izabere pravu taktiku i što bolje je uvežba na terenu. Važno je da momci razmišljaju samo o toj utakmici, da ne gledaju unapred i da ih ne opterećuju neke stvari sa strane. Naš stručni štab zasad to radi veoma dobro“, objasnio je on.

Sretenović je kazao i da je selektor Đorđević uspeo ekipi da usadi pobednički način razmišljanja.
“Veliki plus je to što je Sale uspeo ovim momcima da prenese taj pobednički duh koji je imala naša generacija, a i on kao veliki igrač. U svakom slučaju nadam se da će Litvanci opet udariti u betonski zid kao i te noći u Atini pre 20 godina“, izjavio je on.

Prema njegovim rečima, pred ovakve utakmice kao što je polufinale kontinentalnog šampionata, ne bi trebalo da se igrači opterećuju pričama ko je favorit.
“Prema prikazanoj igri do sada na EP, mi trebalo da budemo favoriti u ovom polufinalu. Međutim, svaka utakmica sa Litvanijom je posebna, baš zbog te istorije koju imamo sa njima i svaki duel donosi nešto novo. Naravno, toga su svesni i u našem stručnom štabu i znaće kako da spreme ekipu“, podvukao je on.

Sretenović je dodao i da će, kao i uvek do sada, duel u petak biti sudar dva potpuno različita košarkaška stila.
“Radi se o sudaru dve filozofije, odnosno škole košarke. Litvanci svoju baziraju na dobrom šutu sa distance. Oni su nezgodni ako ih krene šut, a ako ga zaustavimo, rešili smo najveći deo posla. Naša škola je drugačija, dosta se polaže na saradnju cele ekipe. Ako uspemo da odigramo glavom, kao da je u pitanju šah, a ne košarka, imaćemo velike šanse da pobedimo“, ocenio je bivši reprezentativac Jugoslavije.

On je dodao i da je jedna od najvećih prednosti Srbije to što ima raznovrsnu ekipu.
“Najjača snaga naše ekipe je to što u svakoj utakmici može da iskoči neki drugi igrač, uz naravno standardno dobre Teodosića i Bjelicu. Protiv Čeha je to bio Erceg, pre njega Raduljica, u prvoj fazi Kalinić. Svakako smo pokazali najviše do sada i vidljiva je dominacija Srbije“, zaključio je čovek koji je kao igrač splitske Jugoplastike tri puta zaredom bio klupski prvak Evrope.

Komentari / 0

Ostavite komentar