U poslednjih 45 godina prepolovljen broj morskih životinja

Broj morskih životinja - sisara, ptica, reptila i riba, opao je za 49 odsto između 1970. i 2012. godine kao posledica prekomernog ribolova, zagađenja i klimatskih promena, upozorava u svom najnovijem izveštaju Svetski fond za zaštitu prirode (WWF).

Zanimljivosti 17.09.2015 | 09:00
U poslednjih 45 godina prepolovljen broj morskih životinja

U dokumentu, zasnovanom na praćenju 1.234 vrsta, ističe se da su pojedine populacije, poput tuna i skuša na primer, smanjene za čak 75 odsto.

„Ljudska aktivnost je glavni uzrok ovakvog stanja: prekomerni ribolov, ekstraktivne industrije, urbanizacija obala, zagađenje i emisije gasova sa efektom staklene bašte izazivaju acidifikaciju i zagrevanje morske vode“, navodi se u izveštaju.

Riba je sve zastupljenija u ljudskoj ishrani: na svetskom nivou, prosečna potrošnja po glavi stanovnika prešla je sa 9,9 kilograma tokom 1960-ih godina na 19,2 kilograma u 2012.

Fond ukazuje i na još jedan razlog za brigu: koralni grebeni i podvodna staništa, kao što su područja morske trave i mangrova, koja su važna za hranjenje, razmnožavanje i reprodukciju mnogih vrsta, mogla bi da nestanu do 2050. kao rezultat klimatskog otopljavanja.

S obzirom na to da na ovim područijima živi oko 25 odsto morskih vrsta, gubitak koralnih grebena mogao bi da izazove „katastrofalno izumiranje sa nesagledivim, dramatičnim posledicama“.

Kao primer navodi se Mediteran koji je jedna od najstarijih zona za ribolov u svetu, od koje već vekovima ljudi zavise. Danas je, međutim, ova oblast prekomerno eksploatisana.

Svake godine se iz Sredozemnog mora izvadi 1,5 miliona tona ribe tako da je 89 odsto njegovog fonda iscrpljeno.

RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar