Oprez: Salmonela u "Ledo" pilećem mesu!

Inspekcija Republike Srpske do sada od nadležne Agencije za bezbjednost hrane BiH nije aprimila obavještenje da je na tržište BiH distribuisano "Ledo" pileće usitnjeno meso od 500 grama, proizvod s datumom zamrzavanja 10. jul 2015. i rokom upotrebe do 9. jula 2016. godine, u kojem je pronađena bakterija salmonela, rečeno je Srni u Inspektoratu.

Bosna i Hercegovina 16.09.2015 | 15:19
Oprez: Salmonela u "Ledo" pilećem mesu!

Iz ove ustanove ističu da su u Agenciji za bezbjednost hrane BiH saznali da za sada raspolažu samo informacijama iz medija i da su od preduzeća "Ledo" iz Čitluka zatražili da im se dostave informacije da li je bilo uvoza spornog proizvoda na tržište BiH, a od čega će zavisiti eventualno dalje postupanje inspekcije.

Sistem kontrole hrane u BiH uređen je tako da je Agencija za bezbjednost hrane BiH član Evropskog sistema brzog obavještavanja o zdravstveno neispravnoj hrani i hrani za životinje /RASFF/.

"Pomoću ovog sistema zemlje članice razmjenjuju informacije u slučajevima kada postoji rizik po ljudsko zdravlje, a zbog kojeg su pokrenute određene mjere poput povlačenja, oduzimanja ili zabrane prodaje određenih proizvoda. Ukoliko postoji potencijalni rizik da se na našem tržištu pronađe zdravstveno neispravna hrana, Agencija za bezbjednost hrane kao kontaktna tačka za BiH obavještava inspekciju o potrebi pojačanog nadzora", navode u Inspektoratu.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske objavilo je da se sa tržišta povlači "Ledo" pileće usitnjeno meso od 500 grama, zamrznuti proizvod s datumom zamrzavanja 10. jul 2015. i rokom upotrebe do 9. jula 2016. godine jer je u mesu pronađena bakterija salmonela.

Proizvođač je firma "Mesfino" iz Čazme, a "Ledo" je distributer proizvoda, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Ledo" je obavijestio potrošače o povlačenju ovog proizvoda, te ih pozvao da ih kontaktiraju ukoliko imaju ovaj proizvod kako bi im se omogućila zamjena za drugi ili povrat novca.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Srbin

16.09.2015 18:24

Bojkotovati svu robu koja dolazi iz HR...

ODGOVORITE