Zelenoviću odobrena prijevremena sloboda

Haški Mehanizam za međunarodne tribunale, koji je preuzeo donošenje glavnih odluka od Haškog tribunala koji se postepeno gasi, odobrio je puštanje na slobodu Dragana Zelenovića, nakon što je odslužio 10 godina zatvora, prenosi BIRN.

Republika Srpska 16.09.2015 | 09:25
Zelenoviću odobrena prijevremena sloboda

"Iako su zločini za koje je osuđen veoma teški, činjenica da je odslužio preko dvije trećine kazne, da se djelimično rehabilitovao, te da je sarađivao s kancelarijom tužioca su faktori koji idu u prilog njegovom puštanju na slobodu. S ovom odlukom slažu se članovi Vijeća koje mu je sudilo, te ostale sudije Mehanizma”, navodi se u odluci predsjednika Mehanizma Teodora Merona.

Zelenović, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske, nakon izricanja presude prebačen je na izdržavanje kazne u Belgiju, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od avgusta 2005. godine.

U odluci o prijevremenom puštanju na slobodu, Meron navodi da su belgijske vlasti dostavile izvještaj o Zelenovićevom ponašanju u zatvoru u kojem stoji da je on "miran zatvorenik koji poštuje pravila, stražare i druge osobe".

Izvještaj takođe navodi da se on nada povratku u Foču, gdje žive njegova žena i porodica.

Mehanizam za međunarodne tribunale je uspostavio Savjet bezbijednosti UN kako bi provodio neke od ključnih funkcija međunarodnih krivičnih sudova za Jugoslaviju i Ruandu pošto se završi njihov mandat.

Pred Mehanizmom će se rješavati preostali slučajevi u kojima su uložene žalbe, kao i odluke o prijevremenom puštanju na slobodu i ostalim zahtjevima optuženih.

(BIRN/BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

16.09.2015 12:30

Doro nam došao Zelja

ODGOVORITE