Зеленовићу одобрена пријевремена слобода

Хашки Механизам за међународне трибунале, који је преузео доношење главних одлука од Хашког трибунала који се постепено гаси, одобрио је пуштање на слободу Драгана Зеленовића, након што је одслужио 10 година затвора, преноси БИРН.

Република Српска 16.09.2015 | 09:25
Зеленовићу одобрена пријевремена слобода

"Иако су злочини за које је осуђен веома тешки, чињеница да је одслужио преко двије трећине казне, да се дјелимично рехабилитовао, те да је сарађивао с канцеларијом тужиоца су фактори који иду у прилог његовом пуштању на слободу. С овом одлуком слажу се чланови Вијећа које му је судило, те остале судије Механизма”, наводи се у одлуци предсједника Механизма Теодора Мерона.

Зеленовић, некадашњи припадник Војске Републике Српске, након изрицања пресуде пребачен је на издржавање казне у Белгију, а у казну му је урачунато вријеме проведено у притвору од августа 2005. године.

У одлуци о пријевременом пуштању на слободу, Мерон наводи да су белгијске власти доставиле извјештај о Зеленовићевом понашању у затвору у којем стоји да је он "миран затвореник који поштује правила, стражаре и друге особе".

Извјештај такође наводи да се он нада повратку у Фочу, гдје живе његова жена и породица.

Механизам за међународне трибунале је успоставио Савјет безбиједности УН како би проводио неке од кључних функција међународних кривичних судова за Југославију и Руанду пошто се заврши њихов мандат.

Пред Механизмом ће се рјешавати преостали случајеви у којима су уложене жалбе, као и одлуке о пријевременом пуштању на слободу и осталим захтјевима оптужених.

(БИРН/БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

16.09.2015 10:30

Доро нам дошао Зеља

ОДГОВОРИТЕ