Prijava protiv "Arselor Mitala" i zvaničnika

Udruženje građana "Eko forum" predalo je Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona krivične prijave protiv Kompanije "Arselor Mital" i njena dva direktora zbog zagađenja vazduha, kao i protiv bivšeg federalnog ministra životne sredine i turizma Branke Đurić i direktora Federalne inspekcije Ibrahima Tirka zbog zanemarivanja službene dužnosti.

Bosna i Hercegovina 16.09.2015 | 07:55
Prijava protiv "Arselor Mitala" i zvaničnika

Predsjednik zeničkog udruženja Samir Lemeš rekao je da je riječ samo o dvije krivične prijave za koje su prikupljeni dokazi.

"S ovim se ne završava naš postupak i mi nastavljamo i protiv drugih subjekata i lica da skupljamo dokaze koji će potvrditi da su odgovorni za ovo stanje. Tražimo i od Tužilaštva da pokrene istragu i utvrdi postojanje krivičnog djela zagađenja okoline", rekao je Lemeš danas na konferenciji za novinare.

Krivične prijave podnesene su protiv direktora "Arselor Mitala" Palavatha Krišnana Naira Bije i Mukunde Vyankateša.

Federalni mediji javljaju da zenička kompanija zagađuje vazduh, tlo i vodu od 2008. godine, kad je pokrenuta integralna proizvodnja.

Iako je broj dana s prekoračenjem dozvoljenih koncentracija opasnog sumpor dioksida u vazduhu narastao alarmantnih 84 puta, organi vlasti nisu reagovali.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

idemo...

16.09.2015 08:16

Zenico , Lukavac je uz vas , gajimo sopstvene ubice , u sopstvenom dvorištu !

ODGOVORITE