Naredne dvije godine najtoplije u istoriji?

Naredne dve godine mogle bi biti najtoplije ikad zabeležene u svetu, navodi se u istraživanju Meteorološke službe Velike Britanije.

Svijet 14.09.2015 | 18:50
Naredne dvije godine najtoplije u istoriji?

Stručnjaci upozoravaju da bi klimatske promene mogle da se dešavaju pod uticajem povećanja emisije gasova i uticaja prirodnih kretanja.

Stručnjaci očekuju da će fenomen El Ninjo na Pacifiku uticati na ukupno zagrevanje u svetu.

Oni takođe predviđaju da bi leta u Evropi mogla biti hladnija dok se ostatak sveta zagreva. Naučnici su potvrdili da je temperatura na Zemlji ove godine na rekordnom nivou, prenosi Bi-Bi-Si.

Direktor Centra Hedli Meteorološke službe, profesor Stiven Belčer je rekao da "znamo da prirodne okolnosti svake godine doprinose globalnim temperaturama, ali izuzetno visoke temperature ove godine ukazuju na ljudski uticaj, odnosno povećanu emisiju ugljen dioksida".

Postoji verovatnoća da će naredna godina imati slične temperature, što pokazuje da klima nastavlja da se menja, dodao je on.

Profesor Univerziteta Reding Rovan Saton je naveo da će naredne godine biti među najtoplijim, koje su ikada zabeležene, samo ako bude postojala i velika vulkanska erupcija.

"Ovo sada nije slučajnost. Mi vidimo posledice energije koja se stalno gomila u atmosferi zemaljskim okeanima, a prouzrokovana je povećanjem ugljen dioksida", kazao je on.

Komentari / 0

Ostavite komentar