Video - FIBA potvrdila: Oboren rekord po broju gledalaca!

Istorijski spektakl u Lilu. Evropska košarkaška federacija saopštila da utakmica Crvena zvezda - Budiveljnik od subote nije rekordno najposećenija.

Košarka 13.09.2015 | 14:00
Video - FIBA potvrdila: Oboren rekord po broju gledalaca!

Francuzi pišu istoriju Eurobasketa!

Na fudbalskom stadionu u Lila u subotu se okupilo 27.000 gledalaca. Drhtale su tribine kad su Toni Parker i saigrači u pola devet istrčali na parket.

Već sad pred meč Francuska - Turska, poslednji duel osmine finala za danas, tribine su praktično bile pune. Tokom večeri polako je bila zauzimana i VIP loža, koja će, kad se napuni, zaokružiti maksimalni kapacitet.

Osvetljeni teren naspram zamračenih tribina ne dopušta TV kameri da "uhvati" i prenese doživljaj o čitavom prostranstvu između tribina. Treći, najviši nivo, sa terena izgleda dalje nego što zaista jeste i stvara osećaj ogromne daljine.

Isti je i zvučni doživljaj. Pogotovo kada se sa razglasa začuje ime "Toni Parker".

"Loveeeernj", "Dijaooo", "Batuuuum", "Furnijeeee"... Odzvanjale su tribine prošarane nepregledniim morem trobojki. A, onda je krenula Marseljeza...

Francuska je dugo čekala ovo. Bar koliko i prvo zlato na Eurobasketu, koje će u ovoj hali ovog septembra i braniti.

FIBA je potvrdila - Francuzi su ispisali istoriju!

Meč osmine finala Eurobasketa: Francuska - Turska, novi je najposećeniji dvoranski meč u Evropi.

"Zvanično, utakmici na stadionu Lila prisustvuje 26.136 gledalaca, što je novi rekord. Prethodni je postavila Crvena zvezda, koja je 26. marta u Beogradskoj areni imala 24.232 navijača protiv Budiveljnika, u utakmici Evrokupa", saopšteno je.

Do ovog septembra, dvoranski rekord Eurobasketa postavljen je 2005, u Beogradu, kada je u Kombank arenu došli 18.900 gledalaca.

Predsednik FIBA Evrope Turgaj Demirel nazvao je u Lilu današnji dan fenomenalnim.

"I za košarku uopšte i za evropska prvenstva, ovo je je zaista neverovatan dan. Ovo je samo kvalifikaciona utakmica za ulazak među najboljih osam, pa se nadamo da će ovi navijači nastaviti da se pojavljuju i sledeće nedelje", rekao je on.

Ovogodišnji Eurobasket prvi je u istoriji koji se održava u četiri različite zemlje - Francuskoj, Nemačkoj, Letoniji i Hrvatskoj. Nokaut faza se igra na fudbalskom stadionu Lila.

"Ovo je nova era evropske košarke. Nije u pitanju samo utakmica. Čitava završna faza biće fascinantna u zdanju kao što je ovo. Evropska košarkaška familija može i trebalo bi da bude ponosna na reprezentacije i na Eurobasket", rekao je izvršni direktor FIBA Evrope Kamil Novak.

Komentari / 0

Ostavite komentar