Nijemci digli rampu, dijele radne dozvole

Nemačka vladajuća koalicija prihvatila je predlog člana Bundestaga Josipa Juratovića da svaki stranac koji ima ugovor može da dobije radnu dozvolu.

Svijet 12.09.2015 | 08:09
Nijemci digli rampu, dijele radne dozvole

Na osnovu tarifnog sporazuma sa poslodavcem u Nemačkoj strancu je omogućen boravak na neograničeno vreme i radna dozvola.

Pri tome, vladajuća koalicija predlaže ograničen kontingent od 20.000 radnih dozvola godišnje, saopšteno je iz Juratovićeve kancelarije.

Juratović, koji je izaslanik za integracije frakcije nemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) u Bundestagu, zalaže se za legalno ostvarivanje prava na boravak u Nemačkoj za populaciju sa Zapadnog Balkana, kako bi mogli da legalno dobiju dozvolu za rad i time izbegnu opasnost od iskorišćavanja i proterivanja, navodi se u saopštenju.

Podseća se da je od početka 2014. godine ukupno 77.000 ljudi sa Zapadnog Balkana zatražilo politički azil u Nemačkoj, uglavnom u nadi da će tamo naći zaposlenje, redovna primanja i bolje uslove života, ali da, pošto ekonomsko siromaštvo nije razlog za politički azil, Nemačka takve azilante u 99 odsto slučajeva odbija.

Istovremeno, Juratović podržava inicijativu kojom je Nemačka od jeseni 2014. godine proglasila Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu sigurnim zemljama radi ubrzavanja postupka azila, tako da su se zahtevi za azil koji su došli iz tih zemalja brže obrađivali.

Upravo zbog toga je važno i preostale tri zemlje - Albaniju, Kosovo i Crnu Goru - proglasiti sigurnim zemljama porekla, zaključuje se u saopštenju.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Europa

12.09.2015 08:20

Mudre SVABE gutaju bijedni narod.

ODGOVORITE
Name

svi bi u gospodu

12.09.2015 08:46

Neće niko da radi, svi imaju dovoljno zemlje što se sama obrađuje.

ODGOVORITE
Name

Ccc

12.09.2015 11:24

Glupost, nema niko dovoljno zemlje, u tome i jeste problem poljoprivrede, sto svi imaju iscjepkane parcele do 1ha i misle da od toga mogu zivjeti i zaraditi. Ko ima u komadu vise od 20Ha privatno u Bijeljini???

Name

Ccc

12.09.2015 11:17

Kolicina novca za skolovanje jednog doktora u Nemackoj je ekvivaletna 60 plata, tako da im je lakse uvesti doktora iz Srbije, koji ce im malte ne dzaba raditi 5 godina.

ODGOVORITE