Vlado Čapljić - novi trener Željezničara!

Poslije 23 godine Vlado Čapljić ponovo je u sarajevskom Željezničaru, ovaj put kao trener.

Fudbal 11.09.2015 | 19:30
Vlado Čapljić - novi trener Željezničara!

Polsije otkaza Milomiru Odoviću klub sa Grbavice imenovao je njegovog nasljednika, a to je Vlado Čapljić, legenda Željezničara i član čuvene generacije koja je igrala polufinale Kupa UEFA.

Čapljić je odmah poslije otkaza Odoviću i pisanja medija da je jedan od glavnih kandidata poručio da neće odbiti poziv da se vrati u klub u kojem je igrao sa mnogo uspjeha, u petak je stigla i zvanična potvrda:

"Vlado Čapljić, Željino dijete, od danas je šef stručnog štaba našeg Željezničara. Vlado je potpisao 1+1 ugovor, a ostatak stručnog štaba će ostati isti", saopšteno je iz FK Željezničar.

Čuveni štoper Željezničara tako se vratio u klub koji je napustio prije 30 godina, kada je prešao u redove beogradskog Partizana, ali u koji se vratio 1990. godine iz zagrebačkog Dinama i nosio dres do 1992. godine kada je otišao u Portugal.

Čapljić je član čuvene Željine generacije koja je u sezoni 1984/1985 ostvarila najveći uspjeh u klupskoj istoriji i jedan od najboljih rezultata u istoriji jugoslovenskog fudbala. Željezničar je tada stigao do polufinala Kupa UEFA, a malo je nedostajalo da se plasira i u finale gdje ga je čekao madridski Real.

U prvom meču polufinala mađarski Videoton je slavio 3:1, a Željezničar je u revanšu vodio 2:0 i imao rezultat koji ga vodi u finale sve do 88. minuta kada je Čuhaj pogodio za 2:1 i srušio snove Željinih navijača i ljubitelja fudbala u Jugoslaviji.

U toj generaciji osim Čapljića bili su i Dragan Škrba, Mirsad Baljić, Josip Čilić, Branislav Berjan, Refik Šabanadžović, Vlado Komšić, Mehmed Baždarević, Zoran Samardžija, Edin Ćurić, Edin Bahtić, Radmilo Mihajlović, Haris Škoro, Nikola Nikić, Milomir Odović i drugi.

Poslije te sezone Čapljić je prešao u beogradski Partizan s kojim je osvojio dvije šampionske titule u Jugoslaviji. Strelac je i gola u 78. vječitom derbiju, koji je ipak završen pobjedom Crvene zvezde, uprkos golu Čapljića sa bijele tačke.

Čapljić je odigrao i četiri utakmice za selekciju Jugoslavije, a bio je i član olimpijske selekcije Jugoslavije koja je 1984. godine u Los Anđelesu osvojila bronzanu medalju.

Poslije igračke posvetio se trenerskoj karijeri u kojoj je vodio Radnički Obrenovac, Bežaniju, Srem Jakovo, Radnički Niš, Radnički Kragujevac, Slaviju, Rudar Prijedor te Donji Srem.

Komentari / 0

Ostavite komentar