EP - analiza: Berlin, Auf Wiedersehen! Lille, bonjour!

Za utakmicama u Berlinu i marširanje "orlova" Nemačkom sada se nećemo dugo osvrtati. Pred srpskim timom od vikenda su važniji, odlučujući izazovi.

Košarka 12.09.2015 | 09:40
EP - analiza: Berlin, Auf Wiedersehen! Lille, bonjour!

Nije prošla konferencija za novinare u Berlinu na kojoj rivali "orlova" nisu odgovarali na isto pitanje: Da li je Srbija glavni favorit Eurobasketa 2015 i zašto jeste?

I zaista, ekipa Saše Đorđevića pokazala je u Nemačkoj da i ove godine definitivno može mnogo, da hoće mnogo i da uživa u tome što radi.

Strogi selektor nije dizao euforiju, hvalio je ekipu, ali i ukazivao na neke taktičke propuste (sitne, naravno, jer velikih nije bilo) i posle svake pobede ponavljao: Možemo bolje! Njegove najave tim bi potvrđivao već sutradan i zaista rastao iz meča u meč.

Bjeličine majstorije protiv Španije i koš za pobedu nad Nemačkom, Teova dominacija protiv Turske i Italije, Stefanovi letovi u reklame, pa na pod parketa, Kalinina borba, atleticizam i zakucavanja, Gagijeva odbrana na Aliju Muhamedu zbog koje je hala skočila...

Teško je izdvojiti potez ili partiju koja je obeležila potpunu dominaciju "orlova" uoči nokaut faze.

Koji su vaši jaki utisci posle prve runde? Bogdanovo šutersko buđenje protiv Italije, Raduljini poeni pod batinama, Nedovićeve asistencije, Simonovi prodori uz čeonu liniju?

"Orlovi" su krenuli iz Berlina ka Francuskoj noći između četvrtka i petka, u 1.30 časova. U hotel stigli pre zore, a prvi put su trenirali u večernjim satima. Duel sa Finskom, u okviru osmine finala, odigraće u nedelju, u već uobičajenom terminu - od 14.30 časova.

Za ono što su uradili zaslužili su dubok naklon. Stavili su celoj Evropi do znanja da je naš tim spreman da se svom žestinom bori za prvi veliki trofej od Indijanapolisa. Ipak, jasno je kao dan da ga neće biti lako osvojiti i da će prepreke biti na svakom koraku. Počev od nedelje.

Naspram sebe, Đorđevićev tim imaće u Lilu rivala koji je u prvom kolu mučio Francuze i izborio produžetak, pa obezbedio plasman u nokaut fazu pobedama protiv Rusije i Bosne i Hercegovine. Ni protiv koga na Eurobasketu kada se igra bez popravnog, ali "orlovi" su nam dali puno pravo da verujemo.

*Poslednj put, srpska reprezentacija završila je prvu rundu bez poraza 2001. Znamo na koji je balkon i u kom gradu posle tog turnira stigao pehar.

PAROVI OSMINE FINALA EUROBASKETA 2015

SUBOTA

Letonija - Slovenija 12.00

Grčka - Belgija 14.30

Španija - Poljska 18.30

Francuska - Turska 21.00

NEDELJA

Hrvatska - Češka 12.00

Srbija - Finska 14.30

Izrael - Italija 18.30

Litvanija - Gruzija 21.00

Komentari / 0

Ostavite komentar