Drecun: Neprihvatljivo formiranje "ZAO"

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da je ekstremna i neprihvatljiva najava formiranja zajednice albanskih opština. Nikako se ne može praviti bilo kakva paralela Zajednici srpskih opština. Glavni cilj je uticaj na sprovođenje Briselskog sporazuma, smatra Drecun.

Srbija 11.09.2015 | 09:10
Drecun: Neprihvatljivo formiranje "ZAO"

Milovan Drecun je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je neprihvatljivo najavljivati formiranje bilo kakve zajednice albanskih opština, i to najavljivati u medijima, a bez prethodnog dogovora sa nadležnim državnim organima.

Ističe kako su političari sa juga države samo taoci interesa Prištine i dodaje kako je najavljena zajednica albanskih opština u dogovoru sa Tiranom.

Drecun napominje kako Albanci na Kosovu i Metohiji imaju sva prava po Ustavu i dodaje kako na ekonomskom planu tek treba raditi na unapređenju položaja i Albanaca i Srba.

"Otvoreno je porodilište u Preševu, biće uskoro otovren i fakultet", ukazuje Drecun.

Podvlači da se ne može praviti bilo kakva paralela ZSO i dodaje kako Albanci svoju zamisao o formiranju zajednice vezuju za platformu iz 2006. godine.

Napominje kako u ovom trenutku najava o formiranju ZAO ima veze sa izborima u Medveđi planiranim za nedelju, ali kako dodaje, to ne treba gledati kratkoročno.

"Glavni cilj je da se internalizuje pitanje Preševske doline, da se albanska strana ubaci i bude važan faktor podrške politici koju vodi Hašim Tači, ali i da se na taj način utiče na primenu Briselkog sporazuma", zaključuje Drecun.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar