EP, Srbija - Turska: Ataman se žalio, Sale kaže - TO JE TO!

Selektor Srbije hvalio igrače posle trijumfa nad Turskom i primetio da još ima prostora za napadački napredak. Selektor Turske uručio komplimente Srbiji, ali i ukazao na nehuman raspored utakmica u grupnoj fazi Eurobasketa.

Košarka 09.09.2015 | 19:20
EP, Srbija - Turska: Ataman se žalio, Sale kaže - TO JE TO!

"Materijalizovali smo dobru odbranu i to je odlična stvar. Počinjemo da se rastrčavamo", konstatovao je selektor Srbije Aleksandar Saša Đorđević posle još jedne ubedljive pobede - četvrte na Eurobasketu.

U prvoj četvrtini Turcima je ubačeno 30 poena, Teodosić je sakupio 13 asistencija (17 poena), Miroslav Raduljica ubacio 20, uz šest skokova.

Pogođeno je devet trojki iz 26 pokušaja, uz tek 14 promašenih pokušaja za dva, od 38. Sabrano je 28 asistencija, posle 32 protiv Islanda.

"Mislim da smo odigrali dobru utakmicu i to je to. Išla je lopta. Našli smo kontranapad, poene, mnogo asistencija, kao ekipa u proseku imamo puno asistencija. Ovih 28 današnjih znak su da ekipa želi da igra zajedno, da se igrači traže, da traže ekstra pas... To je kvalitet", izjavio je on.

Statistika pokazuje dovoljno, ali se u njoj ne vidi do kraja koliko je kapiten bio maestralan, koliko je Stefan Marković skakao sa reklame na pod da bi uhvatio loptu i dodao je Teu...

"Sa velikom željom u odbrani, rešili smo njihovo najjače oružje - Diksona i 'pik end rol'. Obratili smo pažnju na ofanzivni skok, odakle grade svoju igru, kao i na njihove elementarne stvari. Neki naši igrači našli su napadačke poene, digli formu i verovatno sa tim ide i dobra invidiualna utakmica."

Potom je selektor počeo da niže pohvale.

"Stefan Marković je odigrao nestvarno... Raduljica, Kuzmić, Teo, zatim Beli, Neda koji je pritiskao, danas možda malo manje nego juče, jer je juče imao više minuta... To su stvari koje nam daju snagu".

Teodosić je najavio da će častiti ekipu zbog odlične partije i oborenog ličnog rekorda u broju asistencija. Raduljica je objasnio da ne bi mogao da bude najbolji strelac i da ne bi ubacio 20 poena da Teo nije bio inspirisan.

"Trinaest asistencija plejmejkera... To je ta spona plej - pivot i to je jako teško za svaku ekipu. Dobro su nam prvih utakmica branili centralni 'pik end rol', sad je došao do laganih poena, mada je dao nešto i leđima i skokom u napadu i to je jako bitno. Nije lako na poziciji centra danas dati 20 poena".

U sredu uveče, "orlovi" će u hotelu održati sastanak na kojem će razgovarati o poslednjoj utakmici prve runde, protiv Italije (četvrtak, 14.30).

Đorđević u svlačionici primećuje ogromnu posvećenost momaka koje je poveo na Eurobasket.

"Bili smo fokusirani. Hteli smo da se popravimo, da izbegnemo greške, koje nismo uspeli sve da izbegnemo. Cilj je samo da nastavimo bolje tokom takmičenja".

"Još imamo mnogo mesta za ofanzivni napredak, ali defanzivno smo dobri i to je naša velika snaga. Vidim veliku koncentraciju igrača. Iz toga proizilazi dobra utakmica, protiv jakog protivnika".

Pratio je i meč Italijana protiv Španije. Duelom sa "azurima" njegov tim završiće prvu fazu. Nadamo se - uz perfektan skor.

"Igramo prvi sutra, pa je sve u našim rukama i u rukama naših protivnika. Sigurno ćemo ići na pobedu. Čeka nas atipična utakmica, protiv ekipe koja igra zeznutu košarku i koja napadački sve zna. Mnogo talenta sa loptom, kontrola lopte... Što su juče radili Belineli i Galinari, to nije bilo normalno. To je bilo za anale".

"Što kaže Joca Antonić, ne pamtim utakmicu da su dva igrača dala po 30 poena. Tu ima i te kako opasnosti u njihovom napadačkom talentu. Takva su ekipa i kad imaju dan, onda im ni šutevi sa devet metara nisu problem".

Kako će igrati Srbija? Dobro je poznato.

"Moja filozofija, a ne samo moja, već svih nas koji se bavimo košarkom i hoćemo da kreiramo ambijent da dođemo do krajnjeg cilja - visokog mesta - je da napadačka igra može da pobedi jednu utakmicu, ali da obrana osvaja titulu. Igrači su prihvatili način igre i odatle crpimo ekstra energiju".

Ergin Ataman konstatovao je posle poraza od Srbije 91:72 u meču 4. kola B grupe Evropskog prvenstva, da njegov tim nije imao snage da pruži jači otpor nakon trijumfa nad Nemačkom prethodne večeri.

"Potrošili smo mnogo energije... Hoću da pomenem i raspored FIBA, jer smo juče završili u 20 časova, vratili se u hotel posle velike utakmice i onda ujutro posle doručka dolazimo ovde da igramo utakmicu za prvo mesto u grupi", konstatovao je strateg Turaka.

"Nismo imali energiju i nismo našli koncentraciju. Naravno da je srpski tim jak, da igra jako dobro, posebno Teodosić. Posle tri utakmice u kojima je loše šutirao za tri poena, samo 1/17, počeo je da pogađa. Dozvolili smo im da ubace 30 poena u prvoj četvrtini, posle je bilo jako teško".

Turska jeste zapretila u finišu treće četvrtine, ali iz daleka...

"Na tajm-autu smo u jednom trenutku pokušali da se dogovorimo i da se vratimo na deset poena, ali nismo uspeli..."

"Čestitam Srbiji još jednom. Oni su favoriti možda i na kompletnom Eurobasketu".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SSSS

09.09.2015 17:29

FAVORITI NEGO ŠTA!

ODGOVORITE