ЕП, Србија - Турска: Атаман се жалио, Сале каже - ТО ЈЕ ТО!

Селектор Србије хвалио играче после тријумфа над Турском и приметио да још има простора за нападачки напредак. Селектор Турске уручио комплименте Србији, али и указао на нехуман распоред утакмица у групној фази Еуробаскета.

Кошарка 09.09.2015 | 19:20
ЕП, Србија - Турска: Атаман се жалио, Сале каже - ТО ЈЕ ТО!

"Материјализовали смо добру одбрану и то је одлична ствар. Почињемо да се растрчавамо", констатовао је селектор Србије Александар Саша Ђорђевић после још једне убедљиве победе - четврте на Еуробаскету.

У првој четвртини Турцима је убачено 30 поена, Теодосић је сакупио 13 асистенција (17 поена), Мирослав Радуљица убацио 20, уз шест скокова.

Погођено је девет тројки из 26 покушаја, уз тек 14 промашених покушаја за два, од 38. Сабрано је 28 асистенција, после 32 против Исланда.

"Мислим да смо одиграли добру утакмицу и то је то. Ишла је лопта. Нашли смо контранапад, поене, много асистенција, као екипа у просеку имамо пуно асистенција. Ових 28 данашњих знак су да екипа жели да игра заједно, да се играчи траже, да траже екстра пас... То је квалитет", изјавио је он.

Статистика показује довољно, али се у њој не види до краја колико је капитен био маестралан, колико је Стефан Марковић скакао са рекламе на под да би ухватио лопту и додао је Теу...

"Са великом жељом у одбрани, решили смо њихово најјаче оружје - Диксона и 'пик енд рол'. Обратили смо пажњу на офанзивни скок, одакле граде своју игру, као и на њихове елементарне ствари. Неки наши играчи нашли су нападачке поене, дигли форму и вероватно са тим иде и добра инвидиуална утакмица."

Потом је селектор почео да ниже похвале.

"Стефан Марковић је одиграо нестварно... Радуљица, Кузмић, Тео, затим Бели, Неда који је притискао, данас можда мало мање него јуче, јер је јуче имао више минута... То су ствари које нам дају снагу".

Теодосић је најавио да ће частити екипу због одличне партије и обореног личног рекорда у броју асистенција. Радуљица је објаснио да не би могао да буде најбољи стрелац и да не би убацио 20 поена да Тео није био инспирисан.

"Тринаест асистенција плејмејкера... То је та спона плеј - пивот и то је јако тешко за сваку екипу. Добро су нам првих утакмица бранили централни 'пик енд рол', сад је дошао до лаганих поена, мада је дао нешто и леђима и скоком у нападу и то је јако битно. Није лако на позицији центра данас дати 20 поена".

У среду увече, "орлови" ће у хотелу одржати састанак на којем ће разговарати о последњој утакмици прве рунде, против Италије (четвртак, 14.30).

Ђорђевић у свлачионици примећује огромну посвећеност момака које је повео на Еуробаскет.

"Били смо фокусирани. Хтели смо да се поправимо, да избегнемо грешке, које нисмо успели све да избегнемо. Циљ је само да наставимо боље током такмичења".

"Још имамо много места за офанзивни напредак, али дефанзивно смо добри и то је наша велика снага. Видим велику концентрацију играча. Из тога произилази добра утакмица, против јаког противника".

Пратио је и меч Италијана против Шпаније. Дуелом са "азурима" његов тим завршиће прву фазу. Надамо се - уз перфектан скор.

"Играмо први сутра, па је све у нашим рукама и у рукама наших противника. Сигурно ћемо ићи на победу. Чека нас атипична утакмица, против екипе која игра зезнуту кошарку и која нападачки све зна. Много талента са лоптом, контрола лопте... Што су јуче радили Белинели и Галинари, то није било нормално. То је било за анале".

"Што каже Јоца Антонић, не памтим утакмицу да су два играча дала по 30 поена. Ту има и те како опасности у њиховом нападачком таленту. Таква су екипа и кад имају дан, онда им ни шутеви са девет метара нису проблем".

Како ће играти Србија? Добро је познато.

"Моја филозофија, а не само моја, већ свих нас који се бавимо кошарком и хоћемо да креирамо амбијент да дођемо до крајњег циља - високог места - је да нападачка игра може да победи једну утакмицу, али да обрана осваја титулу. Играчи су прихватили начин игре и одатле црпимо екстра енергију".

Ергин Атаман констатовао је после пораза од Србије 91:72 у мечу 4. кола Б групе Европског првенства, да његов тим није имао снаге да пружи јачи отпор након тријумфа над Немачком претходне вечери.

"Потрошили смо много енергије... Хоћу да поменем и распоред ФИБА, јер смо јуче завршили у 20 часова, вратили се у хотел после велике утакмице и онда ујутро после доручка долазимо овде да играмо утакмицу за прво место у групи", констатовао је стратег Турака.

"Нисмо имали енергију и нисмо нашли концентрацију. Наравно да је српски тим јак, да игра јако добро, посебно Теодосић. После три утакмице у којима је лоше шутирао за три поена, само 1/17, почео је да погађа. Дозволили смо им да убаце 30 поена у првој четвртини, после је било јако тешко".

Турска јесте запретила у финишу треће четвртине, али из далека...

"На тајм-ауту смо у једном тренутку покушали да се договоримо и да се вратимо на десет поена, али нисмо успели..."

"Честитам Србији још једном. Они су фаворити можда и на комплетном Еуробаскету".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СССС

09.09.2015 17:29

ФАВОРИТИ НЕГО ШТА!

ОДГОВОРИТЕ