EP 2016.: Lulić naj asistent, Džeko treći strijelac!

Senad Lulić, fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine, najbolji je asistent dosadašnjeg toka kvalifikacija za EURO 2016, dok je kapiten Edin Džeko treći golgeter.

Fudbal 10.09.2015 | 23:15
EP 2016.: Lulić naj asistent, Džeko treći strijelac!

Dva kola prije kraja ciklusa za plasman na Evropsko prvenstvo, koje će se odigrati od 10. juna do 10. jula naredne godine u Francuskoj, Lulić je u osam susreta ubilježio pet asistencija.

Na vrhu najboljih asistenata sa po pet dodavanja prije postizanja golova su i Arkadiuš Milik (Poljska) i Đerdan Šaćiri (Švajcarska).

Edin Džeko, kapiten "zmajeva" dijeli treće mjesto liste strijelaca kvalifikacija za EP. Prvi golgeter je Poljak Robert Levandowski sa 10 golova, dva više od Nijemca Tomasa Milera, te po tri više u odnosu na Džeku, Artema Džubiju (Rusija), Vejna Runija (Engleska) i Kajla Lafertija (Sjeverna Irska).

U ostalim pojedinačnim statističkim parametrima zanimljivo je i da se Haris Seferović, švajcarski reprezentativac bosanskih korijena, najviše puta našao u ofsajd pozicijama - 13. Slijedi ga Kristijano Ronaldo (Portugal), koji je devet puta bio u nedozvoljenim pozicijama u mečevima kvalifikacija.

Najviše udaraca u okvir gola protivnika uputio je Runi, čak 23. On je najviše šutirao i van okvira gola protivnika, u 16 navrata.

Najgrublji igrač kvalifikacija je Finac Perparim Hetemaj sa 24 napravljena prekršaja. Pet žutih kartona dobio je Halur Hanson (Farska Ostrva), jedan više od Vensana Kompanija (Belgija).

Nijedan fudbaler nije dobio više od jednog crvenog kartona, a od minulog kola „ovom društvu" priključio se, između ostalih, i bh. reprezentativac Muhamed Bešić, direktnim isključenjem radi nesportskog ponašanja (nakon pretrpljenog prekršaja izvadio žvaku iz usta kojom je gađao fudbalera Andore).

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kozarac

10.09.2015 21:39

bravo zmajevi samo naprijed

ODGOVORITE