EP: Debakl "Zmajeva"! Finci demonstrirali silu!

Košarkaši Bosne i Hercegovine nisu izdržali pritisak važnosti meča sa Finskom i debaklom od čak 29 razlike (88:59) se miljama daleko udaljili od plasmana u drugi krug Eurobasketa.

Košarka 09.09.2015 | 17:00
EP: Debakl "Zmajeva"! Finci demonstrirali silu!

Debakl!

BiH je izgubila od Finske u četvrtom kolu šampionata Evrope 88:59 (19:12, 22:15, 15:31, 17:16) u u Monpeljeu.

Držali su se "zmajevi" do poluvremena koliko-toliko, ali protiv danas izuzetno raspoložene selekcije Finske nisu mogli jer su upali u "njihovu mašinu" i izlaza nije bilo. U svim segmentima košarkaške igre, Finci su bili bolji, posebno u skoku i šutu za tri poena koji su pogađali i visoki igrači, pa je ovako visok poraz BiH bio neminovan.

Posebno Peteri Kaponen, koji je bio jedan od petorice sa dvocifrenim učinkom u finskom taboru. Postigao je četiri trojke, ukupno 14 koševa i šest asistencija. Najefikasniji sa dva poena više bio je Džamar Vilson, Mati Nutinen je uknjižio 13, Erik Marfi (11) i Džerald Li (10).

Kod BiH odskočio je Draško Albijanić sa 14 i Elmedin Kikanović sa pogotkom manje.

Očigledno su "zmajevi" pali pod pritiskom važnosti utakmice, jer je eventualna pobjeda širom otvarala vrata drugog kruga takmičenja na Eurobasketu.

Ovo je bio treći poraz "zmajeva" nakon neuspjeha protiv Poljske (64:68) i Francuske (54:81), uz jedan trijumf nad Izraelom 86:84 poslije produžetka, pa nas samo teorija drži za nastup u osmini finala.

A ta teorija je takođe poprilično jasna - BiH mora da pobijedi Rusiju, a da Poljaci nadigraju Izrael! U tom slučaju "zmajevi" bi se našli među 16 najboljih reprezentacija Evrope.

Finska je s ovim ubjedljivim trijumfom, kao i slavljem u prošlom kolu nad Rusijom (81:79) došla do omjera 2-2 pošto je ranije izgubila od Izraela (79:66) i Francuske (97:87) i gotovo sigurno učestvuje u nokaut fazi.

Ako se sve rasplete kako predviđaju košarkaški eksperti, Finci bi u mogli da se sastanu sa selekcijom Srbije.

Ali, sačekajmo posljednje kolo...

Komentari / 0

Ostavite komentar