USO: Serena bolja od sestre, Čilić od Conge za 1/2-finale!

Najbolja teniserka sveta Serena Vilijams savladala je sestru Venus sa 6:2, 1:6, 6:3 u četvrtfinalu US opena. Branilac titule Marin Čilić plasirao se u polufinale US opena, pošto je pobedio Žo-Vilfreds Congu sa 6:4, 6:4, 3:6, 6:7 (3-7), 6:4.

Tenis 09.09.2015 | 11:00
USO: Serena bolja od sestre, Čilić od Conge za 1/2-finale!

To je 16. Serenina pobeda u 27 okršaja sa starijom sestrom, pa je sada još dva trijumfa dele od osvajanja četiri Gren slem titule u jednoj sezoni.

Obe teniserke počele su meč ofanzivno, gledali smo poene visokog intenziteta, a tako je bilo sve do 2:2. Onda je Serena podigla nivo igre, uzela je četiri gema u nizu i osvojila prvi set.

Na početku drugog seta Venus je iskoristila pad u igri mlađe sestre, napravila je brejk, a onda počela da igra bolje i do kraja je osvojila samo jedan gem.

Ni odlučujući set nije doneo mnogo uzbuđenja – Serena je već na startu napravila brejk, a u narednom gemu asom je spasla brejk loptu. Do kraja je Venus grešila u svakoj situaciji u kojoj je iole mogla da pripreti, pa je Serena došla do pobede za sat i 41 minut igre.

Za plasman u finale mlađa Vilijamsova boriće se sa Robertom Vinči, koju je pobedila u sva četiri međusobna okršaja.

Drugi polufinalni par biće poznat u sredu, a sastaju se Petra Kvitova – Flavija Peneta i Viktorija Azarenka – Simona Halep.

Čilić je u završnici četvrtog seta propustio tri meč lopte, potom i izgubio taj set, ali je uspeo da se konsoliduje i da na kraju ostvari trijumf.

U polufinalu ga čeka bolji iz duela Novak Đoković – Felisijano Lopes.

Meč je obeležio veliki broj propuštenih brejk lopti – Čilićeva realizacija bila je 3 od 14, a Congina još lošija, 1 od 10. Ipak, u petom setu kada je bilo najvažnije, hrvatski teniser je nizom izvrsnih riterna napravio ključni brejk i tada je podsetio na tenisera koji je prošle godine osvojio US open.

Delovalo je da će sve ići mnogo lakše za Čilića – francuski teniser u šestom gemu prvog seta propustio je četiri brejk lopte, od kojih je na svakoj imao aktivan poen, a to je Marin kaznio u devetom gemu i ubrzo došao do vođstva.

Mnogo tvrđi bio je drugi set – sa izuzetkom petog gema u kojem je Čilić napravio brejk, serveri su lako osvajali svoje gemove, a hrvatski igrač došao je do prednosti od 2-0.

Međutim, Conga do ovog meča nije izgubio ni set i nije želeo lako da se preda – dovodi servis u red i uzvraća u trećem setu, 2-1.

Četvrti set bio je najuzbudljiviji i malo je nedostajalo da Čilić već tada obezbedi pobedu, pošto je propustio tri meč lopte. Prvo je pri vođstvu 5:4 imao 15:40, a zatim još jednu meč loptu na 6:5. Sva tri puta igrao se aktivan poen, na drugi servis Conge – prvi put je Francuz odigrao precizan forhend, a u preostala dva Čilić nije bio dovoljno agresivan.

Ušlo se u taj brejk u kojem je Hrvat napravio nekoliko grešaka i Conga je izborio peti set.

Francuz je na startu odlučujućeg seta ponovo spasao dve vezane brejk lopte, da bi zatim u četvrtom gemu poslao ritern u aut na sopstvenu brejk loptu.

Spomenutim izvanrednim riternima Čilić pravi brejk bez izgubljenog poena u petom gemu i sve do desetog gema lako je čuvao servis. Tada ipak nije moglo bez drame – Hrvat je četvrtu meč loptu propustio duplom greškom, zatim Conga nije bio dovoljno odlučan na brejk lopti, a ispostavilo se da mu je to bila poslednja šansa, pošto je Čilić iznudio njegovu grešku na petoj meč lopti i došao do pobede posle četiri sata igre.

Komentari / 0

Ostavite komentar