Kenedijevi bili opterećeni težinom

Rouz Kenedi bila je izuzetno opterećena izgledom svoje devetoro djece, posebno težinom, da je to bila jedna od konstantnih tema u njihovom porodičnom domu, otkriveno je u nedavno objavljenim biografskim knjigama.

Zanimljivosti 09.09.2015 | 10:30
Kenedijevi bili opterećeni težinom

Majka porodice je redovno branila djeci da se udebljaju, pa čak i kćerki Rozmeri, koja je kasnije imala tragičnu lobotomiju, jednu od najvećih porodičnih tajni, koja je obilježila jednu cijelu eru ove porodice.

U biografskim knjigama autorki Kejt Kliford-Larson i Elizabet Keler-Pentakof stoji da su Kendijeva djeca, a posebno Rozmeri, bili uvijek na dijeti, piše People Magazine.

Strah od roditeljske reakcije na kilogram viška bio je toliko izražen da je Rozmeri čak poslala i pismo izvinjenja svom ocu, gdje ga obavještava da je na fakultetu dobila nekoliko kilograma:

"Biće mi žao ako pomislite da sam se udebljala", napisala je tada Rozmeri.

Džo Kenedi, glava porodice, tada je napisao pismo školi, gdje je izrazio zabrinutost zbog kćerkine kilaže.

Inače, nije tajna da je Rouz pisma upućena svojoj djeci završavala uvijek komentarima o težini, gdje ih je uvijek upozoravala da paze na kilograme.

Čak i nakon užasne lobotomije, kilaža nesrećne Rozmeri nije prestala da bude tema u porodičnom domu Kenedijevih.

Rozmeri je u godinama prije lobotimije bila prelijepa mlada žena, koja je bila izuzetno privlačna.

Međutim, tada je otkriveno da, s vremena na vrijeme, zna da odluta iz internata i luta ulicama Vašingtona cijelu noć.

Ovo je bilo vrijeme kada je Džo Kenedi nastojao da izgradi karijeru svojim sinovima, prvenstveno Džonu i Robertu, i pribojavao se da bi kćerka, koja je sve češće gubila kontrolu, mogla osramotiti porodično ime. Upravo zato je, u najvećoj tajnosti, odlučio da je odvede na lobotomiju.

Nakon ove operacija Rozmeri je izgubila moć govora, te je bila ograničeno pokretna. Do kraja života je bila ovisna o tuđoj pomoći.

Rozmeri je kasnije prebačena u katoličku instituciju "St. Colleta", u Viskonsinu, gdje su se o njoj brinule časne sestre. Njena majka ju je posjetila tek 1961. godine, kada je Džo Kenedi imao moždani udar.

Kasnije ju je majka redovno posjećivala, ali je tema težine uvijek bila jedna od glavnih.

Navodno je često znala nazvati časne sestre i raspitati se o tome šta Rozmeri jede i da li je na dijeti.

Kada bi je posjećivala, Rouz bi znala reći kćerki da ne smije jesti slatko kasno uveče, jer mora smršati.

"Zanimljivo, to je iritiralo časne sestre, koje bi nakon što Rouz ode znale otići do kuhinje i donijeti Rozmeri dezert", stoji u jednoj od ovih knjiga.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 0

Ostavite komentar