EP: Turci dobili Nijemce, Italijani Špance...

Košarkaši Italije pobedili su Španiju 105:98 u trećem kolu Evropskog prvenstva u Berlinu. Košarkaši Hrvatske ostvarili su drugu pobedu na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, bili su bolji od Makedonije 73:55. Košarkaši Turske savladali su Nemčku 80:75 (31:11, 10:13, 19:19, 20:32), u trećem kolu grupe B Evrobasketa. Selekcija Grčke ostvarila je treću pobedu i skoro obezbedila prvo mesto u Zagrebu na Evropskon prvenstvu. Košarkaši Slovenije savaldali su Holandiju 81:74, posle dosta problema u trećem kolu grupe C Evrobasketa.

Košarka 09.09.2015 | 08:20
EP: Turci dobili Nijemce, Italijani Špance...

Ranije u utorak Srbija je pobedila Island, a Turska Nemačku. U narednom kolu Italija igra sa Nemačkom u sredu u 17.45, a Španija sa Islandom u 21 sat.

Na prvom mestu grupe je Srbija sa šest bodova i maskimalnim učinkom, Turska ima jedan manje, a slede Nemačka, Italija, Španija, pa Island.

Najzaslužniji za pobedu Italije bili su Danilo Galinari sa 29 poena, osam skokova i šest asistencija i Marko Belineli sa 27 poena i sedam dodavanja, a trojke je šutirao sedam od devet.

Kod Španaca raspoložen je bio samo Pau Gasol sa dabl-dabl učinkom od 34 poena i deset skokova, uz pet asistencija.

Italija je nešto bolje počela, meč se ubrzo pretvorio u egal, ekipe su se smenjivale u vođstvu, nijedna se nije osetnije "odlepila", ali je prva do dvocifrene prednosti stigla Italija sredinom treće četvrtine.

Od toga momenta kontrolisali su rezultat, a Špance je mučio šut za tri poena (na kraju (6/18). Ipak, kad god bi Španija pokušala da se približi, Italijani bi rezultatski pobegli, pre svega zahvaljujući Belineliju i Galinariju..

poslednjoj četvrtini Italija je imala i više od 10 poena prednosti, u finišu je Španija uspela da spusti zaostatak, ali nije imala snage za preokret ni rešenja za raspoloženi italijanski dvojac.

Andrea Barnjani je ubacio 18 poena, Alensandro Đentile je dodao 13, a dva manje je imao Pjetro Aradori.

Nikola Mitorić meč je završio sa 13 poena, a sa po devet Serhio Ljulj i Felipe Rejes, koji je zaustavljen u drugom delu meča.

U narednom kolu Hrvatska igra sa Holandijom u sredu od 21 čas, a Makedonija, koja je zabeležila drugi poraz, tri sata ranije igra sa Gruzijom.

U ekipu Hrvatske vratio se Bojan Bogdanović koji je zabeležio 13 poena i šest skokova. Najefikasniji je bio Dario Šarić sa 15 poena i sedam uhvaćenih lopti, a 12 je dodao Krunoslav Simon.

Kod poraženih dvocifren je bio samo Samardžiski sa 10 poena, a po devet su dodali Vojdan i Damjan Stojanovski.

Hrvati i Makedonci odigrali su izjednačeno prvo polurevreme, a gosti su na odmor otišli sa prednosću od dva poena. Prelomni momenti dogodili su se u trećoj četvrtini kada je Hrvatska stekla dvocifreno vođstvo koje u nastavku nije ispuštala. Prevagnula je dobra odbrana i bolji šut za tri poena, u drugom poluvremenu prednost domaćina je rasla i do 20 poena prednosti.

Turci su meč prelomili već u prvoj četvrtini kada su skoro perfektnim šutem stigli do čak 20 poena prednosti.

Nemci su u nastavku zaigrali bolje, serijom 14:3 sredinom poslednjeg perioda prepolovili su zaostatak, stigli i do -5, ali nisu imali ni snage ni vremena za potpuni preokret.

Tursku je predvodio 20-godišnji Čedi Osman sa 17 poena i 5 skokova, a pratili su ga Samih Erden sa 16 poena, 9 skokova i 4 asistencije, dok su Ali Muhamed (Bobi Dikson) i Ersan Iljasova dodali po 15 poena.

Najefikasniji u nemačkom timu bio je Denis Šruder sa 24 poenom uz 6 asistencija i 5 skokova, podbacio je Dirk Novicki sa samo tri koša iz igre za 15 poena, dok je 13 dodao Robin Bencing (1/6 za tri).

Turska u sledećem kolu igra sa Srbijom, u sredu od 14:30h, dok Nemce očekuje duel sa Italijom.

Heleni su bez problema nadigrali Gruziju 79:68, a meč su rešili već u prvom poluvremenu stekavši nedostižnih 28 poena prednosti.

Vasilis Spanulis je u ovom meču stigao da predahne pa je postigao samo dva poena, oba s penala, bez šuta iz igre, ali je imao 5 asistencija.

Grke je u napadu predvodio Nik Kalates sa 19 poena i 8 proigravanja, a pratili su ga Kostas Kufos i Janis Adetokumbo sa po 12.

Najbolji u selekciji Gruzije bio je Tornike Šengelija sa 20 poena i 8 skokova, 11 je dodao Manučar Markoišvili, dok je Viktor Sanikidte ubacio 10 poena i uhvatio 6 lopti.

Podbacio je Zaza Pačulija sa samo dva pogođena od osam šuteva iz igre, pa je meč završio sa 4 poena uz 5 asistencija i isto toliko izgubljenih lopti.

Slovenci su u dva navrata ispuštali dvocifrenu prednost, ali su bili sigurni u penal završnici za drugu pobedu u Zagrebu.

"Zmajčeke" su predvodili Klemen Prepelič sa 16 poena i 6 asistencija, Zoran Dragić sa 13 poena, 6 skokova i 5 asistencija, te Jaka Blažič sa takođe 13 poena i Alen Omić sa 11 uz 6 skokova.

Odlične Holanđane predvodio je Šarlon Klof sa 25 poena, 6 skokova i 4 asistencije, a pratili su ga Vorti de Jong sa 19 poena i 6 uhvaćenih lopti, te Robin Smulders sa 14 poena.

Slovenija nakon dve uzastopne pobede u sledećem meču igra sa favoritom grupe Grčkom, dok će Holanđani seriju od dva poraza pokušati da prekinu protiv domaćina Hrvatske.

"Zmajčeki" su imali naizgled nedostižnih 12 poena prednosti na poluvremenu, ali su Holanđani predvođeni Klofom prave seriju 12:0 i stižu do izjednačenja sredinom trećeg perioda.

Tek u šestom minutu ove četvrtine Slovenci stižu do koša i serijom Jake Klobučara od pet poena uz trojku Blažiča vraćaju vođstvo, ali se "Oranje" opet vraća do kraja kvartala uglavnom poenima sa slobodnih bacanja.

Trojkama Blažiča i Župana Slovenija opet stiže do +1 šest minuta pre kraja meča, ali Klof nastavlja sjajnu partiju, te uz pomoć De Jonga vraća svoj tim u novi egal (72:70).

Međutim, Klemen Prepelič je bio siguran u penal završnici i doneo Sloveniji drugu pobedu.

Komentari / 0

Ostavite komentar