Analiza: Srbima nešto uvijek fali...!

Možemo da damo gol, ali posle ovog što smo videli u Bordou bolje što nismo na EP! Orlovi poraženi od Francuske u prijateljskom meču, Blez Matuidi dvostruki strelac za domaći tim, Aleksandar Mitrović ublažio poraz - 1:2!

Fudbal 09.09.2015 | 23:00
Analiza: Srbima nešto uvijek fali...!

Možemo da pobedimo očajne Grke, možemo i ne baš fudbalski nadarane Azere i Jermene, ali kad naletimo na vidljivo jače od sebe onda i gol deluje kao premija. Pobeda je, naravno, rezervisana za protivnika. Tako je bilo i u rezultatski nebitnom duelu sa Francuzima, koji su nam na praktičnom primeru pokazali šta bi nas sačekalo narednog leta u njihovoj zemlji da smo kojim čudom i dalje u igri za plasman na Prvenstvo Evrope - 1:2.

Po starom i nikako dobrom običaju, naša reprezentacija počela je da igra fudbal tek kad je primila dva gola, kad je upala u nedozvoljen minus u ranoj fazi susreta i kad nam nije ni bilo druge osim da napadnemo. To smo kako-tako, a uglavnom nikako, pokušavali u završnici prvog i povremeno tokom drugog poluvremena, međutim, osim pogotka Aleksandra Mitrovića realne šanse da izbegnemo poraz u Bordou nismo imali. Nismo, jer smo Galskim petlovima kao na tacni ostavili poroznu odbranu koja ne ume da brani centaršut i(li) prekid i koja je zbog nesvojstveno loših reakcija kapitena Branislava Ivanovića već do sredine prvog dela omogućila Blezu Matuidiju da postigne dva efektna gola.

Vezista Pari Sen Žermena upropastio nam je jublarnu 100. utakmicu pod imenom Srbije i primorao golmana Predraga Rajkovića da ne pamti baš po dobrom prvi meč u dresu seniorske selekcije u kome je bio starter. Iako je dobro branio. Matuidi ima ono što našim fudbalerima nediostaje: plan da uvek igra napred. Za to je nagrađen posle centaršuta Bakarija Sanje i loše postavke odbrane koja je prvi put igrala u ovom sastavu (Tomović, Ivanović, Spajić, Obradović), kad je glavom zakucao loptu u mrežu, da bi već u 25. iz voleja pocepao mrežu iza leđa novog golmana Makbija iz Tel Aviva i utakmicu koju je Radovan Ćurčić zamislio kao dobru proveru pretvorio u lošu po naš tim.

Rezultatski lošu, naravno. Plus, igrački, jer su i pre i posle hitaca Matudija Francuzi bili spretniji, konkretniji i efektni, a imali su čak i vremena za egzibicije, ali je Olivije Žiru na pas petom Antoana Grizmana pucao pored gola.

Mada to nije bio jedini Žiruov promašaj, jer mu je Rajković u 15. minutu skinuo zicer, ekipa Didijea Dešana ostavila je utisak toliko nadmoćnije da je mogla da postigne još koji gol samo da je bila malo ozbiljnija.

S druge strane, reprezentacija Srbije je dugo tražila način da prebaci loptu pred kazneni prostor Lorisa. Imao je u sjajnu šansu Nemanja Gudelj, ali je gol ipak postigao onaj od koga se to najviše i očekuje - Aleksandar Mitrović. Doduše, nehotice, jer je napadača Njukasla lopta pogodila u butinu posle šuta Lazara Markovića, iako je ta akcija koju je započeo Dušan Tadić bila premalo da se stigne prednost Francuza, uprkos tome što smo u drugom delu ostavili utisak tima spremnog da favoritu napravi problem.

Igra Srbije delovala je opasnije posle ulazaka Adema Ljajića i Zorana Tošića, imao je krilni vezista CSKA iz Moskve u 63. minutu sjajnu priliku da izjednači na 2:2, ali...

To je taj korak koji nam uvek nedostaje.

Komentari / 0

Ostavite komentar