"Vrijeme za otvaranje poglavlja sa Srbijom"

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister pozvao je večeras evropske institucije da priznaju napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine tako što će otvoriti prva poglavlja u pregovaračkom procesu sa Srbijom.

Srbija 08.09.2015 | 08:25
"Vrijeme za otvaranje poglavlja sa Srbijom"

"Vrijeme je za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom", poručio je Mekalister u kraćem govoru na plenarnom zasjedanju EP u Strazburu.

On je podsjetio poslanike da su premijeri Srbije i Kosova prije dvije nedjelje u dijalogu pod pokroviteljstvom šefice evropske diplomatije Federike Mogerini finalizovali dogovore o ključnim pitanjima, uključujući i dogovor o Zajednici srpskih opština.

"Osim toga, dogovorili su se i o primjeni sporazuma o energiji i telekomunikacijama i našli rješenje za problem mosta u Mitrovici", rekao je izvjestilac, koji se Parlamentu obratio tokom sata predviđenog za kratke govore poslanika.

On je kazao da se mora priznati da dogovori postignuti tokom posljednje runde razgovora u Briselu predstavljaju značajan napredak u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i odao priznanje predsjedniku vlade Srbije Aleksandru Vučiću, kosovskom premijeru Isi Mustafi i šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Julio

08.09.2015 09:12

Pricam ti pricu!!!!!!

ODGOVORITE
Name

UG

08.09.2015 09:58

Je..la vas evropa . Sad kad je propala i počela se raspadati sad bi Srbija mogla počet pregovore .

ODGOVORITE
Name

...

08.09.2015 14:15

...Nema pogovora, bice pregovora...!

Name

Luda Milojka

09.09.2015 00:39

Za gosp UG Nasmijame samo tako !!! Osim izbjeglica ovi sto dolaze niko je drugi I ne zeli.(propala kategorija)