EP: Samo Finska stoji ispred drugog kruga "Zmajeva"!

Košarkašku selekciju Bosne i Hercegovine samo pobjeda nad Finskom u srijedu (15 časova) dijeli od plasmana u osminu finala Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Košarka 08.09.2015 | 11:20
EP: Samo Finska stoji ispred drugog kruga "Zmajeva"!

"Zmajevi" još od ratne 1993. godine i Eurobasketa u Njemačkoj nisu uspjeli da prođu prvi krug takmičenja na kontinentalnim smotrama najboljih košarkaša.

Tad je ekipu BiH s klupe predvodio Mirza Delibašić i osigurao nastup u četvrtfinalu, gdje ih je zaustavila selekcija Hrvatske (98:78), kasnije osvajač bronzane medalje.

Dakle, pune 22 godine BiH nije bila u prilici da izbori "nokaut" utakmice, a ova generacija predvođena selektorom Duškom Ivanovićem imaće šansu da ponovi taj uspjeh.

I sve to bez trojice najboljih igrača - Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića i Nihada Đedovića.

Nakon poraza od Poljske (64:68) i Francuske (54:81), "zmajevi" su poslije produžetka savladali Izrael rezultatom 86:84 i sada im nedostaje trijumf nad Finskom da izbor plasman u osminu finala Eurobasketa bez obzira na ostale rezultate.

Finci su pokazali Francuskoj da su "tvrd orah" iako su se na kraju radovali "trikolori" (97:87), da bi potom izgubili i od Izraela (79:66).

Vratili su se u igru pobjedom u ponedjeljak nad selekcijom Rusije (81:79), pa će i njima meč sa "zmajevima" predstavljati utakmicu "biti ili ne biti" za prolazak.

Komentari / 0

Ostavite komentar