Kina: U 8. mjesecu prisiljena na abortus

U kineskoj javnosti pokrenuta je lavina reakcija povodom slučaja 41-godišnjakinje koja je prisiljena na ilegalni abortus u osmom mjesecu trudnoće jer bi rađanje njenog drugog djeteta bilo u suprotnosti sa restriktivnom politikom Kine koja dozvoljava samo jedno dijete.

Svijet 07.09.2015 | 16:00
Kina: U 8. mjesecu prisiljena na abortus

U pokrajini Junan gdje živi spomenuti par, nekoliko organizacija ponudilo je posao mužu trudnice ukoliko izgubi posao policajca.

Ovaj slučaj ponovo je uzburkao rasprave o kineskom zakonu i politici jednog djeteta koja je počela je 1979. godine s ciljem kontrole rasta stanovništva.

Svi koji odstupe od zakona suočavaju se sa drastičnim posljedicama među kojima je gubitak posla.

Kineske vlasti, sa druge strane, zabranjuju i pobačaj koji se temelji na polu budući da je u Kini prisutna velika stopa pobačaja djevojčica.

Naime, zbog politike jednog djeteta, Kinezi nastoje imati dječake koji nastavljaju porodičnu lozu.

Izvor: Anadolija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zlocini

07.09.2015 18:13

Moj ujak je natjerao svoju kcerku na takvu stvar. Razlog je bio da je otac djeteta bio bivsi ljubavnik njegove mlade zene. Ta se zlocin desio u Banja Luci. Ona se poremetila i radila stvari da se ne prica. Bila je maloljetnica kad se to desilo. Ujak se raspao u Domu starih, tu kod vas. Ona je isla skakodnevno da mu kaze da je oprostila. Jeste ona ali nije Bog.

ODGOVORITE