Ogava: Japan je u BiH uložio milijardu KM

Ambasador Japana u BiH Kazuja Ogava izjavio je da je Japan od 1996. godine do danas BiH pružio pomoć od milijardu KM putem više od 200 projekata.

Bosna i Hercegovina 07.09.2015 | 11:19
Ogava: Japan je u BiH uložio milijardu KM

"Pomogli smo u različitim oblicima - od grantova i pomoći za male projekte, pa do koncesijskih zajmova. Japan je jedan od najvećih donatora na svijetu, a ovdje smo aktivni i zato što smo predani miru, demokratiji i dobrobiti populacije", rekao je Ogava.

Ogava je za "Nezavisne novine" izjavio da je Japan trenutno aktivan u projektu uklanjanja sumpornih zagađenja u Termolektrani Ugljevik, te u dva projekta deminiranja u Šamcu i Donjem Žabaru.

On je naveo da BiH ima mnogo potencijala u turizmu, energetici i prerađivačkoj industriji, podsjećajući da je u bivšoj Jugoslaviji BiH bila centar prerađivačke industrije."Šteta je što potencijal koji postoji nije iskorišten", rekao je Ogava.

Govoreći o političkoj sceni u BiH, Ogava je ocijenio da političari previše vremena provode u diskusijama, i to ne samo između različitih partija, nego i unutar vlastitih stranaka.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Julio

07.09.2015 21:11

Moj ambasadore da ste ulozili i pet milijardi,dzaba,sve lopine........ne dajte ambasadore ni marku vise,neka krepaju

ODGOVORITE