EP - pregled 2. dana...

Košarkaši Grčke pobedili su Hrvatsku sa 72:70 u drugom kolu C grupe Evrobasketa. Košarkaši Španije deklasirali su Tursku sa 104:77, u drugom kolu B grupe. Košarkaši Italije savladali su Island sa 71:64, u drugom kolu takođe B grupe. 

Košarka 07.09.2015 | 08:00
EP - pregled 2. dana...

Simon je imao solidnu poziciju za šut u poslednjoj sekundi kako bi izborio produžetak pred domaćom publikom, ali bio je neprecizan.

Međutim, Hrvatska je i pre toga propustila šansu, pošto je vodila tokom najvećeg dela meča, uključujući i +10 sredinom trećeg perioda.

Grčku je do trijumfa vodio Vasilis Spanulis sa 16 poena (4-11 iz igre), 4 skoka i 6 asistencija, bez izgubljene lopte. Naročito je raspoložen Bili bio u poslednjih pet minuta kada je maltene svaki koš Grka ili sâm dao ili je bio asistent.

Osim njega, istakli su se Jorgos Printezis sa 13 poena (6-12 iz igre) i 4 skoka, Kostas Kufos sa 11 poena (5-10 iz igre) i 9 skokova, kao i Janis Burusis sa 10 poena, 4 skoka i 5 asistencija.

Najefikasniji kod Hrvata bio je Krunoslav Simon sa 18 poena (5-10 iz igre), Roko Ukić imao je 14 poena i 4 asistencije, Dario Šarić dao je 11, Ante Tomić 9, a Hezonja 8 poena.

Za razliku od meča sa Slovenijom, Hrvati su smireno počeli meč i kontrolisali su zbivanja na terenu uprkos izostanku Bojana Bogdanovića. Najraspoloženiji je bio Simon, ali pratio ga je i Ukić, pa su domaći stekli i devet poena viška.

Grci su se nekako držali na dostižnom zaostatku, ali činilo se da im utakmica potpuno izmiče iz ruku kada su Hrvati počeli da nižu trojke u trećem periodu – Hezonja, Šarić, Ukić.

Uprkos tome, Grčka nije zaostajala više od deset poena, a inicijator preokreta bio je Spanulis – pogodio je trojku iz vrlo teške pozicije za -5 (61:56), a zatim je ubacio tri penala i smanjio zaostatak na -2.

Hrvatima je ušla voda u uši, Spanulis se rastrčao, a posle pogotka Slukasa iz ugla Grčka je povela sa 66:65. Domaći su bili nesmotreni u odbrani, Printezis je dva puta lako poentirao za +5 (72:67), ali se Hrvatska vratila u igru i na kraju mogla do produžetka.

Bilo je 72:69 na tri sekunde do kraja, a Simon je bio na liniji penala – prvo je dao, drugo namerno promašio, lopta se ponovo odbila do njega, ali on nije uspeo da pogodi za produžetak.

Hrvatsku sada čeka meč sa Makedonijom (utorak, 21.00), dok Grčka igra s Gruzijom (utorak, 18.00).

Španci su očigledno bili besni posle startnog poraza od Srbije i taj bes su iskalili na Turcima.

Posle deset minuta imali su šest poena viška, na poluvremenu je već bilo +16, a u nastavku je razlika nastavila da raste.

Fantastično je Španija šutirala za tri poena (12-23), a razigrao se i Pau Gasol koji je meč završio sa 21 poenom i 7 skokova. Rodriges je imao 14 poena i 5 asistencija, Rejes je ubacio 12, a Ernandomes 11 poena.

Kod Turaka, koji sada imaju takođe polovičan učinak, najbolji su bili Iljasova sa 15 i Mahmutoglu i Koksal sa po 12 poena.

Italijani su uspeli na taj način da ostvare premijernu pobedu na turniru, dok je Island pretrpeo i drugi poraz.

Islanđani su još jednom skupo prodali ’svoju kožu’. Iako su bili autsajderi nisu se predavali, a tri i po minuta pre kraja imali su čak i prednost od 62:59.

Ipak, bruku su sprečili Belineli, Aradori i Đentile, pa je tim Simonea Pjaniđanija još uvek u igri za prolaz u drugu fazu.

Đentile je bio najbolji sa 21 poenom, 5 skokova i 4 asistencije, dok je Belineli dodao 12 poena i 8 skokova. U ekipi Islanda, Palson je imao 17, Baringson 14, a Stefanson 11 poena.

Košarkaši Češke prvi su u D grupi Evropskog prvenstva posle dva odigrana kola.

U drugom je ekipa Češke bila ubedljiva protiv selekcije Ukrajine rezultatom 78:64.

Česi su dominirali tokom 30 minuta na ovoj utakmici, pa konačan rezultat ne odslikava u dvoljnoj meri razliku sa parketa.

Jan Veseli bio je najbolji sa 19 poena, 9 skokova i 3 asistencije, a sjajno ga je pratio Tomaš Satoranski sa 15 poena, 8 skokova i 6 asistencija. Pumprla je ubacio 17 poena, a Blejk Šilb imao je 8 poena, 5 asistencija i 4 skoka.

U ekipi Ukrajine, Fesenko je ubacio 14, a Rendl 12 poena.

Košarkaši Slovenije pobedili su selekciju Gruzije u drugom kolu C grupe na Evrobasketu sa 79:68.

Tim Jurea Zdovca je ostvario prvu pobedu na turniru, dok je selekcija Gruzije još bez trijumfa.

Slovenci nisu imali problema protiv tima Igora Kokoškova, praktično su tokom cele utakmice kontrolisali rezultat i zasluženo su slavili.

Slovence je do prvog trijumfa predvodio Klemen Prepelić sa 21 poenom, a zanimljivo je da nije imao nijedan promašaj – 1-1 za dva, 4-4 za tri i 7-7 penali. Jedan manje ubacio je Jaka Klobučar. Košarkaš Crvene zvezde Jaka Blažič dodao je 12.

U reprezentaciji Gruzije istakao se Tornike Šengelija sa 21 poenom.

Slovenija će u trećem kolu u utorak igrati protiv Holandije, dok se Gruzija sastaje sa Grčkom.

Košarkaši Izraela potvrdili su u nedelju startnu pobedu protiv Rusije trijumfom protiv selekcije Finske.

Tim Ereza Edelštajna u drugoj rundi A grupe savladao je selekciju Finske rezultatom 79:66.

Već posle prvih 10 minuta Izrael je imao 12 poena prednosti, na poluvremenu je bilo +15, a u nastavku Finska nije ozbiljnije ugrozila njihovo vođstvo.

Blistao je Lior Elijahu sa 22 poena, 5 skokova i 6 asistencija, plejmejker Crvene zvezde Gal Mekel imao je 14 poena, 2 skoka i 5 asistencija, 13 poena ubacio je Ohajon, a 10 Kaspi. U ekipi Finske, Marfi je bio daleko najbolji pojedinac sa 24 poena i 9 skokova, a Salin je dodao 13 poena.

Košarkaši Litvanije ostvarili su i drugi trijumf na Evrobasketu savladavši u 2. kolu D grupe Letoniju sa 68:49.

Tim Jonasa Kazlauskasa odigrao je nešto slabije u prvih 10 minuta, ali je u nastavku u potpunosti nadigrao rivala i drži prvo mesto u grupi.

Letonci su počeli raspoloženo, spustili su rivala na samo 13 poena u prvih deset minuta i imali su šest poena prednosti.

Ipa, Litvanija je već do poluvremena preokrenula (29:28), a u nastavku je na parketu postojao samo jedan tim, pa se pobednik nije dovodio u pitanje.

Jonas Mačiulis je bio sjajan sa 13 poena i 10 skokova, Valančiunas je dodao 15 poena i 7 skokova, a Kalnietis je imao 12 poena, 6 asistencija i 3 skoka. Na drugoj strani nije bilo dvocifrenih – Beržins i Rejmanis bili su najefikasniji sa po osam poena.

Košarkaška reprezentacija Makedonije ostvarila je prcvi trijumf na Evrobasketu savladavši u drugom kolu selekciju Holandije sa 78:71.

Holanđani, koji su u prvom kolu iznenadili Gruziju, namučili su i Makedonce, a meč je odlučen tek u poslednjih pet minuta.

Meč je prelomio Bojan Trajkovski sa pet vezanih poena – 70:58 četiri i po minuta pre kraja.

Makedonci su bili veoma raspucani i nesebični. Ubacili su odličnih 12 trojki iz 30 pokušaja, a imali su i čak 20 asistencija uz samo sedam izgubljenih lopti.

Ovaj trijumf je Makedoniju praktično doveo na korak od prolaska u drugu fazu, s obzirom da će dva trijumfa u C grupi biti sasvim dovoljna za prolaz.

Ilijevski je imao 14 poena i 7 asistencija, po 13 poena dodali su Kostoski i Trajkovski, a Hendriks je uz 10 poena imao 7 skokova i 2 asistencije. Na drugoj strani, De Jong je ubacio 19, a Norel i Slagter po 10 poena.

Košarkaši Rusije doživeli su i drugi poraz na Evropskom prvenstvu u grupi A u Monpeljeu, ovoga puta od Poljske 82:79.

Rusija je u prvom kolu pretrpela poraz od Izraela, a Poljska je zabeležila i drugi trijumf posle pobede nad Bosnom i Hercegovinom.

Dve reprezentacije odigrale su izjednačem meč u kom su se smenjivale u vođstvu, ali je Poljska odigrala mnogo bolje drugo poluvreme, „odlepila“ se na devet poena prednosti koju nisu ispustili do kraja.

U finiš meča Poljska je ušla sa plus tri, a u poslednjim sekundama priliku da donese produžetak Rusiji propustio je Antonov.

Najzaslužniji za pobedu Poljske bio je Vačinski sa 23 poena, a Gortat je dodao 18 poena uz šest skokova.

Nije bilo mnogo raspoloženih igrača kod Rusa, osim Zubkova koji je imao 21 poen i sedam uhvaćenih lopti, Voroncevič je zabeležio 12 poena i šest skokova, a poen manje imao je Kvostov.

U narednom kolu Rusija igra sa Finskom koja je u prvom kolu umalo iznenadila domaćina Francusku, a Poljska će se sastati upravo sa „trikolorima“.

Košarkaši Belgije pobedili su Estoniju 84:55 u drugom kolu grupe D na Evropskom prvenstvu u Rigi.

Beligja je upisala prvi pobedu, dok je Estoniji ovo drugi poraz na takmičenju.

U narednom kolu Belgija igra sa Letonijom u ponedeljak u 14.30, a Estonija se sastaje sa Ukrajinom od 20.30 časova.

Belgija je odigrala dominantno od početka do kraja i zasluženo upisala ubedljiv trijumf.

U pobedničkom timu poeni su ravnomernio raspoređeni, najefikasniji je bio Lodžeski sa 16, uz šest skokova, Van Rosom ubacio je 14, Šeron 12, a meč sa 10 poena završio je Žile.

Kod Estonaca dvocifren učinak imao je jedino Vene sa 12 poena, a sa devet ga je pratio Vajdeman, osam je dodao Sok.

Komentari / 0

Ostavite komentar