Heroj: Spasio sestru iz zapaljenog vozila

“Sve se dogodilo gotovo u nekoliko sekundi. Snažan udarac, smrskani automobil u plamenu, povrijeđeni roditelji, vrisak i neutješan plač moje jednogodišnje sestre Lene, pamtiću dok sam živ… 

Srbija 06.09.2015 | 19:33
Heroj: Spasio sestru iz zapaljenog vozila

Uplašio sam se, ali sam samo razmišljao kako da spasem sestru, da je iznesem iz automobila prije nego što se pretvori u buktinju. Uspio sam nekako da otvorim prozor i da sa Lenom izađem napolje, da je odnesem na bezbjedno, što dalje od mjesta udesa. Ubrzo su se iz automobila u plamenu izvukli otac i majka, samo nekoliko desetina sekundi prije nego što je eksplodirala boca za plin.”

Ovako, još vidno uzbuđen, jedanaestogodišnji Nikola Vlajković iz sela Gračac nedaleko od Vrnjačke Banje, učenik šestog razreda osnovne škole, prepričava dramu koju su on i njegova porodica – otac Darko (39), majka Gorica (29) i sestra Lena (1), nedavno preživjeli poslije teškog saobraćajnog udesa u Grčkoj, nedaleko od poznatog ljetovališta Paralija. Hrabri i prisebni Nikola prošao je, srećom bez povreda, njegova sestra Lena sa ogrebotinama i modricama, dok su Darko i Gorica zbog ozbiljnih povreda najprije zbrinuti u Grčkoj, a potom i u kraljevačkoj bolnici.

” Sa ljetovanja u Paraliji krenuli smo u ponedeljak rano ujutro. Samo što smo izašli na auto-put dogodio se udes. Našu “opel astru” otpozadi je, krećući se velikom brzinom u istom pravcu, udario džip “mercedes” kojim je upravljao bugarski državljanin i to pošto je najprije udario u “fijat stilo” porodice Gašović, takođe iz našeg sela. Koliko znam, i vozač “fijata” Ljubo je ozbiljnije povrijeđen, dok su njegova žena i dijete prošli sa lakim povredama”, držeći svoju sestru Lenu u naručju priča Nikola.

“Bio je to jeziv prizor, teško mi je i da ga prepričavam, umalo da nam se ljetovanje tragično završi. Kasnije smo saznali da je taj Bugarin vozio čak 240 kilometara i da je bio pijan”.

Uz pomoć srpskog konzulata u Grčkoj mališani su, do povratka u Srbiju, najprije zbrinuti u mjestu Katerini, a potom i u Solunu. Sada, u porodičnoj kući u Gračacu sa bakom Dragojlom (58) i dedom Živoradom (64) čekaju da im se roditelji vrate sa liječenja.

“Kako je sve izgledalo u prvi mah, dobro se i završilo”, iz bolničke postelje poručuje za “Novosti” Nikolin otac Darko Vlajković.

“Ja sam povrijedio kičmu, a supruga Gorica butnu kost i ona bi za koji dan trebalo da bude operisana, ali je najvažnije da nije životno ugrožena. Ma, samo kada su djeca nepovrijeđena…”

Zbog administrativnih problema sa polisom porodičnog zdravstvenog osdiguranja, Darko i Gorica su tri dana zadržani u bolnici u Solunu, odakle su prekjuče prebačeni u Opštu bolnicu u Kraljevu.

” Samo kada su živi, ništa drugo nije bitno. Moj unuk Nikola je pokazao kakav je dječak, nije mislio na sebe, već samo na svoju sestru. Pa, u takvoj situaciji se ni mnogo stariji od njega ne bi snašli. On je dedin ponos i dika. Kod Lene se vidi da je doživjela stres, ali biće dedina lutka dobro”, sa suzama u očima priča Živorad Vlajković.

BESANE NOĆI

Porodica Vlajković iz Gračaca, poslije primljene vijesti o teškom udesu svojih najmilijih u Grčkoj, polako se oporavlja od početnog šoka.

” Iza nas su besane noći. Dok nismo stupili u kontakt, nismo znali kako su Nikola i Lena, da li su Darko i Gorica teško povrijeđeni, da li im nešto treba, kako će da ih prevezu u Srbiju. Bilo je mnogo pitanja, a odgovora niotkud. Cijelog života vrijedno i pošteno radimo, pokušavamo nešto da steknemo, a sve to u samo jednoj sekundi postane beznačajno. Eto, još samo da mi se sin i snaja potpuno oporave… “, dodaje deda Živorad.

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

niko bitan

07.09.2015 12:59

Svaka čast momčino

ODGOVORITE