Kad Mersiha brani Dansku od muslimana

Mersiha Čoković (36) koja je kao 13-godišnjakinja sa familijom 1992. godine izbjegla u Dansku pred ratom u BiH, šokirala je mnoge svojim stavom.

Svijet 04.09.2015 | 22:48
Kad Mersiha brani Dansku od muslimana

Nakon što je napisala kontroverzni tekst čije glavne dijelove prenosimo, Čokovićeva je sinoć bila i na drugom danskom kanalu “DR” (javni servis).

Nakon fotografija malog Ajlana koje su voditelji pustili u program dijaloške emisije ostala je “bez riječi”, nakon čega je napustila razgovor sa voditeljem i vratila se među publiku…

Danas očito zagrijana desničarka, Čokovićeva se u polemičkom tekstu koji je u ponedjeljak objavljen na danskom portalu „bdk“, zauzima za zatvaranje granica Danske za izbjeglice koji trenutno pokušavaju pobjeći od užasa rata.

Ona kaže da ne vidi drugo rješenje za zemlju i budućnost odrastanja njene djece. Navodi da na imigrantima najviše zarađuju trgovci ljudima, a da ona ima ovakav stav, iako joj “srce krvari” zbog sudbine izbjeglica.

„Danska je pod tolikim pritiskom da jednostavno više ne može primiti više izbjeglica“, piše Čokovićeva, koja je jednom i sama bila izbjeglica.

U komentarima koji su odmah uslijedili, mnogi su je podsjetili upravo na tu činjenicu, pitajući je šta bi sa njom samom bilo da je Danska 1992. godine “zatvorila granice”, kako sada predlaže ova žena.

Mersiha kritikuje i druge socijalne programe Danske, poput onih koji su usmjereni na rehabilitaciju počinilaca krivičnih djela, ali posebno je mnoge ogorčio dio njenog teksta u kojem piše da su “Danci umorni od islama i muslimana zbog kojih su već na mnogim mjestima za sve ukinuti alkohol i svinjetina”(!?)

„Imigracija nikad nije bila tako veliki problem u Danskoj kao sada… Moje srce krvari za siromašne ljude koji u gumenim čamcima i rizikujući svoje živote, isplovljavaju za Evropu, nesvjesni da u mnoga mjesta nisu dobrodošli. Ili da, u najgorem slučaju, mogu ispustiti dušu na mediteranskim valovima ili u prepunim kamionima na autocesti“, navodi Čokovićeva, kritikujući, po njoj, dvostruka mjerila i licemjerje nekih političara u EU u vezi sa ovim pitanjem, prenose sarajevski portali.

Izvor: N.N.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

klj

04.09.2015 20:27

Budala kolko hoćete .

ODGOVORITE
Name

Luda Milojka

04.09.2015 21:03

Ne kaze se dzabe!!! Bosanac kad se najede drugacije misli.Nije Mersa prva a ni zadnja.

ODGOVORITE
Name

re milojko

05.09.2015 06:41

Šta rade Mađari i Grci bacaju šok bombe na izbjeglice.

Name

blbl

04.09.2015 21:05

Bosić: "Uvesti kontrolu mentalnog zdravlja"

ODGOVORITE
Name

Prilagodjavanje

04.09.2015 21:18

Slazem se da gradjanin jedne drzave izrazi zabrinutost u vezi s velikim povecanjem broja stranaca jer ce to sigurno dovesti do pogorsavanja odnosa izmedju Danaca i stranaca.Ne slazem se da treba zatvoriti granice za izbjeglice iz Sirije.Odnosi u Danskoj su vec dosta napeti i ako se ne varam na vlasti je desnicarska partija koja bi najradije i one strance koji imaju drzavljanstvo vratila nazad.Ljudima koji zele da zive u zemljama koje imaju drugacije vrijednosti od njihovih treba odmah od pocetka staviti do znanja da trebaju da se prilagode kako izgledom tako i umjerenoscu ideja (u ovom slucaju vjerskih)da ne bi stvorili atmosferu mrznje i netolerancije.Oni koji pridaju mnogo znacaja vjeri i pravilnom ispovjedanju iste najbolje bi bilo da ostanu u zemljama u kojima je to moguce.

ODGOVORITE
Name

Nije sama

04.09.2015 21:32

Prije par mjeseci me je vozila Bosnjakunja taksista. Kaze ovako:' Dokle ce Svedska da izigrava majku Terezu'. Bilo je i simpaticno. Jednostavno oni s razumom i iskustvom raspada Jugoslavije boje se za vlastitu egzistenciju.

ODGOVORITE
Name

semberac

04.09.2015 21:40

Kusajte čorbu koju ste sami zakuvali...

ODGOVORITE
Name

Julio

04.09.2015 22:10

Misli da je nesto a ispala glupa ,tako ovim istupom zamrzili je a narocito u njenoj maticnoj zemlji.facom je ista ko ovi danski desnicari,nesto izmedu zutog i bjelog,da te bog sacuva,srecom nema ih puno.

ODGOVORITE
Name

re Julio

05.09.2015 06:15

Šta bi dao da možeš živjeti u Danskoj , zabranio bi dolazak i svojim roditeljima.

Name

Dragan

07.09.2015 09:08

Do '74 Srbin ili Hrvat,od '74 musliman,od '92 Bošnjak,od 2000.Skandinavac...jbg.možda je to ipak ispravno!?Jedan je život pa gledaj da ti bude lakše!

ODGOVORITE