Kome trebaju kusur opštine u Srpskoj?

Nemaju školu, dom zdravlja, policijsku stanicu, blagajnu pošte – ali imaju opštinu, koja im je „garant razvoja“
Kome trebaju kusur opštine?

Republika Srpska 02.09.2015 | 22:50
Kome trebaju kusur opštine u Srpskoj?

Republika Srpska ima 58 opština, od kojih je19 nastalo od predratnih opština koje su tek manjim dijelom ostale u Srpskoj. Zajednička osobina većine njih je da su u pitanju ruralna područja, rijetko naseljena pretežno starijim stanovništvom, i iz njih se narod uglavnom iseljava.

Po kriterijumima vlade Srpske, 13 ovih opština su izrazito nerazvijene, četiri nerazvijene, dok u srednje razvijene spadaju tek dvije opštine Istočnog Sarajeva.

Mada ima različitih slučajeva, malo kome je jasna svrha postojanja nekih od ovih opština.

 

Neke od njih imaju tek par stotina stanovnika, nemaju dom zdravlja, policijsku stanicu, osnovnu školu, kao i mnoge druge stvari neophodne za normalan život.

Tako se iz Petrovca i Istočnog Drvara za usluge pošte i banke ide do Ribnika, dok se istim poslom iz Berkovića ide u Bileću, sa kojom su bolje povezani, iako sa Ljubinjem imaju dužu granicu.

U Istočnom Mostaru se ne nalazi ni samo sjedište opštine, pa uprava na čelu sa načelnikom stoluje u Nevesinju.

I preliminarni rezultati popisa govore da se radi o malo jačim mjesnim zajednicama: Istočni Mostar ima 280, Kupres 320, Petrovac 348, dok su popisivači u Istočnom Drvaru prebrojali 109 stanovnika.

(Magazin Istina)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

GR

02.09.2015 08:48

Ukinuti kusur opštine i pripojiti ih većim razvijenim opštinama. Te opštine su samo teret na budžetu i razvoju RS.

ODGOVORITE
Name

p

02.09.2015 10:51

GR-baš obnuto. Te male opštine treba stimulisati u svakom smislu jer su one na neki način granična snaga RS!To su uglavnom seljaci koji žive od svog rada i poljoprivrede, još da seoske cure ne bježe u Banja Luku i druge gradove , tamošnji momci bi im "napravili" po petoro-šestoro djece i eto ti nataliteta i razvoja RS!Ovako ,sva Krajina će se svesti na Banjalučki pašaluk i napravićemo problem kao u pustoj istočnoj Srbiji(Bor, Zaječar, Negotin...)iz kojih svi bježe!

Name

Nihad/Svedska

02.09.2015 09:15

Odlicno, perfekt pitanje?Pa Janja ima i osnovnu i srednju skolu,policijsku stanicu starija od 100 godina(broji 70-80 policajaca)postu stariju od 100 godina,dom zdravlja.Stanovnistvo:Janja sa selima(bivsa opstina Janja) koja gravitiraju Janji bi trebala imati ca 25000 stanovnika a sama Janja nekih 12000 pa gdje je tu logika? Odgovor:zatvaranje u nacionalne torove dragi moji,a ekonomija nema je nigdje,da, da put je van granica i Janjarci i drage nase komsije su priznati strucnjaci sirom Evrope i svijeta a politicari nek prave kusur opstine od 200-300 stanovnika a tamo gje treba nece od nacionalne i politicke zaslijpljenosti.

ODGOVORITE
Name

To je to

02.09.2015 10:34

Eh to je duh i slovo Daytona.

Name

blbl

02.09.2015 10:36

To je po onoj staroj " hajde Ale da je vise vojske " :)

ODGOVORITE
Name

UG

02.09.2015 10:51

Neće da moze .

Name

Girica

02.09.2015 11:17

Kad bi problem bio tako jednostavan davno bi se riješio. Dobar broj tih mini opština opstaju zahvaljujuci pimoci iz budžeta ali i pored toga dobar broj je uspio uspistaviti infrastrukturu. Pomenuciu opptinu Donji Žabar koja je za ovo vrijeme od kada postoji iu kojoj se vlast mijenjala asaltirala 99% puteva,izgradila ambulantu,stadion ,modernu sportsku dvoranu. Na podrucju oveopštine postoji naopremljenije izbjegličko naelje sa kompletnom infrastuktur Znaci da,ako se dobro radi male opštine mogu opstati!

ODGOVORITE
Name

kusur drzava

02.09.2015 15:38

Sve te opstine zajedno nemaju niti finansijsku moc a ni stanovnika kao recimo Janja.A ljudi se ne k..ce nego zive i rade .

ODGOVORITE
Name

N.N.

03.09.2015 06:30

Ukinuti kusur opstine bi bio posao decenije. Nacelnici kusur opstina su mali kraljevi koji se takmice i staju na crtu gradonacelnicima evropskih gradova. Pogledajte samo ko su nacelnici kusur opstina.... Obicno su to osobe sumljivog morala, nikakve proslosti i jos losijih rezultata iz prethodnih godina. Medjutim, imaju veliku sansu koju naravno i koriste da dodju do finansija za licnu korist preko raznih projekata, a plate sebi odredjuju. Ironija

ODGOVORITE
Name

RE NN

03.09.2015 16:06

E nešto drugačija je stvar ako se ima šumsko gazdinstvo. Pa se sve radi i dogovara u malom krugu i sve pod budnim okom patrona zaštitnika u vrhu vlasti. Par hobotnica i mirna Bosna, a njom i RS, prosperitetna, vesela i raspjevana kakva već jeste.