Građevinari SNSD-a jedva dočekali novac

Ljubo Ćubić porazio je na tenderu partijske drugove Mladena Milanovića-Kaju, Zorana Stevanovića i Dragana Čorokala .

Republika Srpska 31.08.2015 | 22:39
Građevinari SNSD-a jedva dočekali novac

Izgradnja mosta na Savi kod Gradiške nakon brojnih peripetija mogao bi da počne u 2016. godini jer je na Samitu u Beču za te namjene odobreno 6,8 miliona evra. Taj most, kako je saopšteno, biće dio trase auto-puta Zagreb Sarajevo te će predstavaljati i granični prelaz prema Evropskoj uniji. To praktično znači da se već sada mogu početi da realizuju već provedene javne nabavke za izgradnju Graničnog preleza Gradiška za koji će u prvoj fazi koštati nešto malo manje od 8,5 miliona KM.

Tom javnom nabavkom bavila se i Kancelarija za reviziju BiH koja je skrenula pažnju Upravi za indirektno oporezivanje da oprezno krenu sa pocedurama radi izgradnje inspekcijskog graničnog prelaza.

Zanimljiv je i način na koji je odobran konzorciju Niskogradnja – Kors za izvođače tog posla i to tek kada su u ponovljenim postupcima povećeli cijenu.

U prvom provedenom postupku na tender javilo se ukupno 6 ponuđača pri čemu je njih 5 ispunjavalo uslove javne nabavke. Najniža ponuđena cijena je iznosila 4.347.294 KM, a najviša 8.125.243 KM.

Kako u vrijeme provođenja procedure nisu bila osigurana sredstva za drugu fazu, predloženo je da se postupak odabira ponuđača poništi što je i učinjeno.

U ponovljenom postupku je u tenderskoj dokumentaciji zahtijevana izjava da će izvođač izraditi izvedbeni projekt po okončanju radova. U ponovljenom postupku ponude su dostavila tri ponuđača ali je samo jedna ponuda bila kompletna i to ponuda konzorcijuma Prijedor putevi d.o.o. i Dos elektro Banja Luka u iznosu od 6.963.998 KM.

Najniža ponuđena cijena je iznosila 5.732.046 KM i to od konzorcijuma Enikon i Buk promet Bijeljina. Ponuda konzorcijuma Niskogradnja Laktaši i Kors d.o.o. Laktaši u iznosu od 6.372.484 KM je odbijena jer sve stranice ponude nisu bile potpisane i numerisane pa je i taj postupak je poništen.

Na drugi ponovljeni postupak javila su se četiri ponuđača pri čemu su tri ponude ocijenjene kao kompletne, a jedna, i to konzorcijuma Enikon gradnja Zvornik i Buk promet Bijeljina, odbijena s obzirom da nije sadržavala izjavu o izradi izvedbenog projekta.

Ponuda ponuđača koja je odbijena zbog tog razloga je bila najpovoljnija i iznosila je 5.702.651 KM.Konzorcijum Niskogradnja Laktaši i Kors d.o.o. Laktaši ponudila je iznos od 8.499.291 KM, konzorcijum Prijedorputevi Prijedor i DOS Elektro Banja Luka 8.565.915 KM i Konzorcijum Mrkonjićputevi a.d. Mrkonjić Grad i MIG Elektro Mrkonjić grad iznosu od 8.706.970 KM .

Kancelarija za reviziju je međutim utvrdila da su ponude ponuđača u drugom ponovljenom postupku značajno porasle u odnosu na prvi i ponovljeni postupak mada nisu predviđeni dodatni radovi. Ponuđena cijena konzorcijuma Niskogradnja Laktaši i Kors d.o.o. Laktaši u drugom ponovljenom postupku bila viša za 2.126.807 KM u odnosu na prethodni postupak, Prijedorputeva i DOS Elektro Banja Luka viša za 1.601.917 KM Mrkonjićputevi a.d. Mrkonjić Grad i MIG Elektro Mrkonjić grad viša za 2.558.618 KM. I pored toga jer nije bilo žalbi za izvođača radova na izgradnji graničnog prelaza gradiška izabaran je Konzorcijum Niskogradnja i Kors Laktaši.

Zanimljivo je da su se na tender javile uglavnom firme koje su bliske sa SNSD U toj utamici pobijedio je Ljubo Ćubić ispred Mladena Milanovića-Kaje i Dragana Čorokala i Zorana Stevanovića.

Izvor: Faktor

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Gporan

31.08.2015 11:52

Stvarno cudno da su te firme, odnosno njihovi vlasnici bliski SNSD -u?! Pa kome ce ? Nece valjda biti uz SDS?!

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

31.08.2015 11:58

Ovo su SAD i EU smislili da održe Dodika na vlasti, da nas potpuno poravna, i da se izdvoji klasa kao u SADu i EU, klasa koja ima u vlasništvu tokove novca. EU dadne dio novca za taj most. Ostalo je na kredit. Dodikov tajkun obavezno dobije posao i od "zaradjenih" para Dodik ostaje na vlasti. A narodu ostaje da sisa veslo i kasnije vraća kredit. Zaradi Dodik, zaradi EU, a ovaj narod će lagano da nestane.

ODGOVORITE
Name

HM

31.08.2015 14:46

OVI POBROJANI NISU GRADJEVINARI NEGO LESINARI I GROBARI OVOG NARODA

ODGOVORITE
Name

Aleksa

01.09.2015 06:10

Bravo SNSD! IMATE VLAST,GRADJEVINSKE FIRME! SAMO NAPRIJED!

ODGOVORITE
Name

dott

01.09.2015 09:33

Zar taj jedan papir koji nedostaje Enikomu ,a imao ga je na prethodnom tenderu vrijedi tri miliona maraka. Neko bi trebao biti lud pa u to pvjerovati,a i u Enikomu sve go lopov iz SNSD-a.

ODGOVORITE
Name

Čekajući Olafa

01.09.2015 23:17

Je li odluka donesena na tenderu ili na minderu..?? Ili je to jedno te isto..?? Niko više ne vjeruje ovom entitetu.

ODGOVORITE