Troje oboljelih od malarije na VMA

U Vojnomedicinsku akademiju primljena su tri pacijenta sa simptomima malarije, nezvanično saznaje „Blic“.

Srbija 31.08.2015 | 12:30
Troje oboljelih od malarije na VMA

Navodno je reč o osobama koje su boravile u mirovnim misijama na području gde ima zaraženih komaraca, ali prema tvrdnjama lekara, svi pacijenti su van životne opasnosti.

Potpukovnik je izlečen, dok se dva tehničara dobro osećaju i oporavljaju se. Oni su još uvek u karantinu, ali njihovo stanje je stabilno - kaže izvor „Blica“.

Ovo je četvrti slučaj u poslednjih mesec dana da je zabeleženo obolevanje od malarije.

Podsećamo, doktorka Olivera Jovanović, radiolog sa VMA koja je kao pripadnik tima Vojske Srbije boravila u mirovnoj misiji u Africi, preminula je krajem jula od malarije na VMA.

To je ujedno bio prvi smrtni slučaj među pripadnicima Vojske Srbije koji su boravili u mirovnim misijama, ali ne i prvi slučaj obolevanja od malarije. Međutim, doktorka je preminula jer nije uzimala prepisanu terapiju, a na VMA se javila u poodmakloj fazi bolesti.

U Vojnomedicinsku akademiju primljen je još jedan pacijent sa simptomima malarije, nezvanično saznaje „Blic“. Navodno, reč je o osobi koja je takođe boravila u mirovnoj misiji.

Još nije dokazano da ovaj pacijent ima malariju s obzirom na to da se još čekaju rezultati analiza, koje su prethodnih dana urađene. Njegovo zdravstveno stanje je pod kontrolom i on nije životno ugrožen - kaže izvor iz VMA.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar